Pomoć britanske vlade

Glastonbury Festival dobio 900 tisuća funti u novoj rundi pomoći iz Fonda za oporavak kulture

T.I.

Foto: Flickr

Foto: Flickr

Nakon gubitka milijuna zbog otkazivanja naša posljednja dva festivala, ova će bespovratna pomoć uvelike pomoći u osiguravanju naše budućnosti. Vrlo  smo zahvalni što smo dobili značajnu nagradu iz Fonda za oporavak kulture  - reagirali su na potez vlade organizatori Michael i Emily EavisU okviru svog Fonda za oporavak kulture (Culture Recovery Fund) u jučer objavljenom drugom krugu pomoći britanska je vlada je izdvojila 261 milijuna funti za pomoć za sveukupno 2.272 subjekta.


S ovim iznosom izdvajanje britanske vlade kulturi u području glazbe, kazališta, plesa, kombinirane umjetnosti, vizualne umjetnosti, muzeja ili književnosti , za vrijeme COVID-19 pandemije doseglo je dosad sveukupno 751 milijuna bespovratne ili kreditne pomoći.


Među ostalima, znameniti Festival Glastonbury dobit će značajna sredstva nakon što je otkazan 2020. i 2021. godine.
“Glastonbury festival dobit će 900.000 funti )oko 8 milijuna kuna), koje će pomoći da se festival nastavi 2021. godine, s dva manja događaja ove godine, kao i da festival preživi do 2022.” – objavio je ministar kulture Oliver Dowden.


“Nakon gubitka milijuna zbog otkazivanja naša posljednja dva festivala, ova će bespovratna pomoć uvelike pomoći u osiguravanju naše budućnosti. Vrlo  smo zahvalni što smo dobili značajnu nagradu iz Fonda za oporavak kulture”  – reagirali su na potez vlade organizatori Michael i Emily Eavis.


Vijest dolazi nekoliko dana nakon što je Glastonbury potvrdio poseban live stream događaj „Live at Worthy Farm“ uživo zakazan za 22. svibanj na kojem će na scenu izaći Coldplay, Haim i Damon Albarn.


Iako bi se očekivalo da Glastonbury nakon 50 godina uspješnog održavanja ima milijarde na svom kontu to baš nije tako. Promet na Glastonburyju doseže i 50 milijuna funti, no kad se odbiju troškovi, nakon oporezivanja dobit se kreće na razini 1,5 milijuna funti. S tim da je poznato da Glastonbury izvođače plaća najmanje u usporedbi s festivalima slične veličine, ali zato svake godine održava tradiciju da uplati oko dva milijuna funti u dobrotvorne svrhe, organizacijama kao što su Greenpeace, Oxfam i Wateraid, ali i za programe lokalne zajednice.


Recimo, honorar Paula McCartneya na Glastonburyu kao predviđenog headlinera za 2020. koja je otkazana je (neslužbeno) bio 200 tisuća funti, iako prema pisanju britanskog tiska slavni Beatles za pojavljivanje na velikim festivalima traži i do vrtoglavih 4 milijuna funti.