120 GODINA ISTINE

Ove subote premijera dokumentarnog filma o Novom listu na HTV1

Karmen Bosnić

Foto: SERGEJ DRECHSLER

Foto: SERGEJ DRECHSLER

Novi list je uvijek bio avangarda na neki način, kaže Vladimir Brnardić, scenarist i redatelj dokumentarnog filma »Kruh, mlijeko i Novi list - 120 godina istine«Hrvatska radiotelevizija (HRT) u subotu, 2. siječnja u 15.12 sati na Prvom programu Hrvatske televizije premijerno prikazuje dokumentarni film »Kruh, mlijeko i Novi list – 120 godina istine«.


»Prije 120 godina u Rijeci je 2. siječnja 1902. Frano Supilo osnovao Novi list, jednu od prvih modernih novina u Hrvatskoj koja je u vrlo kratkom vremenu postala pojam u Primorju i na Kvarneru, ali i u čitavoj Hrvatskoj. Od Supila današnje riječke novine i dalje baštine ime, ali i ideal poštenog i neovisnog novinarstva uz slogan »Samo istina«. O tome što znači ta novina govori podatak da se u dućanu pita – kruh, mlijeko i Novi list.


Foto: SERGEJ DRECHSLER


Dokumentarni film »Kruh, mlijeko i Novi list – 120 godina istine« govori o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti jedne od najdugovječnijih novina u Hrvatskoj, te ističe one odrednice koje ga već 120 godina svrstavaju u sam vrh relevantnog izdavaštva: brzo prenošenje svjetskih i lokalnih događanja svojim čitateljima, suvremeni pristup obradi informacija, grafička izvrsnost, odabir relevantnih i zanimljivih tema – te samo istina«, navodi HRT u najavi ovog dokumentarnog filma.
– Novi list ima veliku obljetnicu, 120 godina postojanja, što je za jednu dnevnu novinu vrlo velika obljetnica. Ta tradicija Frana Supila i Novog lista bila je nit vodilja da napravimo ovaj dokumentarni film u trajanju od 52 minute o povijesti Novog lista, ali prvenstveno o sadašnjosti i njegovoj važnosti i utjecaju na lokalnoj, regionalnoj, ali i šire, na hrvatskoj medijskoj sceni. Zanima nas prošlost Novog lista, Novi list danas i njegova budućnost, izjavio je rukovoditelj Dokumentarne produkcije Hrvatske televizije Vladimir Brnardić, ujedno i scenarist i redatelj dokumentarnog filma o 120 godina Novog lista.


Foto: SERGEJ DRECHSLER


– Naučili smo radeći ovaj dokumentarni film da je Novi list uvijek bio avangarda na neki način – prva nagradna igra, prelazak na boju, prelazak na različite vrste tiska…, izjavio je Brnardić, pojašnjavajući koncept filma, koji se sastoji od tri priče koje se međusobno isprepliću – prva o povijesti Novog lista od Frana Supila do danas, zatim priča kako nastaje Novi list, i treća priča koju će ispričati sami čitatelji.


Dokumentarac tako obuhvaća razdoblje od 1900. do 2020. godine, pojašnjava proces nastanka novina od prve informacije, izlaska novinara i fotoreportera na zadatak, pisanja teksta, biranja fotografija, lekture, korekture, uređivanja članka, prijeloma, grafičke obrade, pripreme za tisak, tisak, dorade novina, distribucije do novine na kiosku, odnosno u rukama čitatelja.


Foto: VEDRAN KARUZA


– Pitamo ih što čitaju u Novom listu, kako žive s tim listom, jesu li zadovoljni, što prvo pročitaju. Pitali smo mlade i dugogodišnje čitatelje. Imamo najmlađeg pretplatnika, imamo najstariju pretplatnicu.


Razgovarali smo s ljudima iz različitih područja – gospodarstva, sporta, kulture, turizma… Svi nam oni govore neke svoje dojmove o načinu na koji Novi list prati njihovu djelatnost. Koliko su s time zadovoljni, koliko nisu.


Što bi htjeli bolje. Tu imamo čitav jedan presjek njihovog odnosa s novinom koju vole, koja ih ponekad ljuti, koja istjeruje pravdu tamo gdje oni ne mogu, koja živi sa svojim čitateljima i zbog njih, ističe Brnardić.