31. međunarodni jazz festival

Jazz Time Rijeka: Na Trsatsku gradinu dolazi legendarni Richard Bona

Kim Cuculić

Ove godine Jazz Time Rijeka bit će održan od 26. do 28. svibnja na Trsatskoj gradiniRIJEKA – Međunarodni festival Jazz Time Rijeka, 31. po redu, bit će održan od 26. do 28. svibnja na Trsatskoj gradini. Ovim povodom u Rijeku sa svojim kvartetom dolazi legendarni kamerunski glazbenik Richard Bona, koji će održati koncert 28. svibnja.Obožavatelji ga zovu »afričkim Stingom«, kritičari ga nazivaju profesionalcem, ali zapravo je njegovo jedinstveno i elektrizirajuće povezivanje s publikom ono što ga definira onakvim kakav on zapravo jest – pravi glazbenik, stoji u najavi.


Glas Richarda Bone kojim se služi bez napora, iznimno umijeće na bas gitari, jedinstven pristup pisanju pjesama/aranžiranja te sposobnost jednostavnog učenja bilo kojeg instrumenta samo tako da gleda kako ga drugi sviraju, pozicioniralo ga je kao jednog od rijetkih afričkih umjetnika koji je stekao svjetsku reputaciju. Podrijetlom iz Kameruna, Bona je ostao vjeran svojim korijenima, a afrički ritmovi odražavaju se u svakom od njegovih sedam albuma. Tražeći inspiraciju u svom podrijetlu, teme Boninih albuma bave se međunarodnim temama koji odražavaju njegovu želju da koristi glazbu kako bi zauzeo stav o pitanjima koja utječu na potlačene. Bona će na 31. Jazz Time Rijeka nastupiti u sastavu: Richard Bona: bas & glas, Ciro Manna: gitara, Michael Lecoq: klavijature i Nicolas Viccaro: bubnjevi.
U četvrtak, 26. svibnja, nastupit će vrsni gitaristički Pešut – Lesić – Kovačić trio, koji je upravo na Trsatskoj gradini prije dvije godine premijerno predstavio svoj projekt »9OF3«. Petak, 27. svibnja, rezerviran je za Ivan Kapec 5tet. Zagrebački jazz gitarist i skladatelj, Ivan Kapec, uz svoje stalne suradnike okupljene oko albuma »Crta«, predstavit će se programom skladbi napisanih upravo za ovaj album, koji je izvrsno prihvaćen i od publike i od kritike. Ulaz za koncerte »9OF3« i Ivan Kapec 5tet« je slobodan. Koncerti počinju u 21 sat. Kao i svake godine organizatori festivala pripremaju i dnevne programe, koji će na Trsatskoj gradini od 10 do 12 sati predstaviti riječku jazz scenu. Program dnevnih koncerata bit će objavljen uskoro.