28 milijuna dolara za tri dana

“Godzilla vs. Kong” ima najbolje otvaranje na američkim kino blagajnama otkad traje pandemija korona virusa

Tihomir Ivka

Sa zaradom od 161 milijun dolara globalno ""Godzilla vs. Kong" tek je treći u svijetu u 2021. iza dva kineska filma od kojih je obiteljska komedija „Ni hao, Li Huànyīng“ na kino blagajnama zaradila nestvarnih 820 milijuna dolaraNajbolje otvaranje na američkim kino blagajnama otkad traje pandemija, dakle u nešto više od godinu dana, dosad je na američkim blagajnama imao film o superjunakinji „Wonder Woman 1984“ koji je u prva tri dana prikazivanja ostvario 16,7 milijuna dolara prometa. Od ovog tjedna imamo novog pandemijskog rekordera, također Warnerov hit “Godzilla vs. Kong” s zarađenih 27,9 milijuna dolara u prva tri dana (od ove srijede). Projekcije govore da bi u pet dana, računajući današnji dan mogao ostvariti promet od 42 milijuna dolara na domaćem američkom tržištu.


“Godzilla vs. Kong” u režiji Adama Wingarda četvrti je film MonsterVerse franšize nakon “Godzille” iz 2014., “Kong: Skull Island” iz 2017. i “Godzilla: King of the Monsters” iz 2019. Film je kritika nahvalila prije svega zbog imaginacije i uvjerljivih bitki dvaju čudovišta i malo zamjerila što „ljudski“ likovi koje glume Alexander Skarsgard, Millie Bobby Brown, Rebecca Hall i Kyle Chandler nisu bolje razrađeni i uključeni u priču.


Koliko će daleko u zaradi film otići, ostaje da se vidi, ali moglo bi premašiti rezultate „Wonder Woman 1984“ čiji je prvi dan prikazivanja bio Božić prošle godine i koji je sveukupno na domaćem tržištu ostvario 45,8 milijuna dolara, odnosno 165 milijuna na globalnom tržištu. I s takvim rezultatima film je bio ozbiljni financijski pobačaj kad bi se gledale samo kino blagajne s obzirom da je u njegovu produkciju uloženo 200 milijuna dolara. Računica doduše ovih dana nije tako jednostavna zbog odluke Warnera sve svoje naslove u 2021. (praksa je započela upravo s „Wonder Woman 1984“), simultano pusti i na svoj striming servis HBO plus.
I „Godzilla vs. Kong” ima isti tretman i sličan izazov pred sobom s obzirom na podjednak budžet kao i „Wonder Woman“. Internacionalno je film objavljen tjedan dana prije negoli u SAD-u i dosad je sveukupno zaradio 161 milijuna dolara, što ga čini trećim filmom po zaradi u svijetu ove godine. Pa ipak, te su brojke minijaturne naspram prva dva filma, oba kineska.


Kina je utakmicu s koronavirusom odigrala bitno drugačije od ostatka svijeta i sad ubire plodove. Nakon totalnog zatvaranja i izoliranja gradova život se u najvećem dijelu ogromne zemlje vratio u predpandemijsko vrijeme. Rastuće kinesko kino tržište dominira i postalo je svijet za sebe. Baš kao što u SAD-u rijetko kad u kinima uspjeh pobere film koji zahtijeva titlove, to jest nije na engleskom jeziku, ista filmska etnocentričnost sad vlada i u Kini. Naime, dva filma s najvećim prihodom u 2021. su obiteljska komedija „Ni hao, Li Huànyīng“ koja je na kino blagajnama zaradila nestvarnih 820 milijuna dolara što je ne čini samo filmom s najvećom zaradom u svijetu u 2021. godini, već i drugim filmom u povijesti po zaradi na neengleskom jeziku iza također kineskog „Wolf Warrior 2“ iz 2017. godine koji je (zasad) zaradio 50 milijuna dolara više.


Kako god, “Godzilla protiv Konga” donio je ponešto potrebnog optimizma u devastiranu kinoprikazivačku djelatnost na Zapadu. Uspjeh filma potvrda je i da je Warner dobro odlučio puštajući film istovremeno na svom striming servisu. Pokazalo se da će ljudi i dalje radije otići u multipleks pogledati film na velikom kino platnu iako ga mogu u isto vrijeme pogledati kod kuće i to besplatno u okviru mjesečne pretplate.