multikulturalna i multietnička sredina

Župan Komadina potpisao ugovore o financiranju vijeća i predstavnika nacionalnih manjina

Bruna Matičić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Na području Primorsko-goranske županije djeluje osam vijeća i pet predstavnika nacionalnih manjina, a potpisom ugovora osigurana su sredstva kojima će se vijećima i predstavnicima pokriti troškovi administrativnih poslova i programskih aktivnostiRIJEKA – Primorsko-goranska županija bogata je upravo putem naših nacionalnih manjina i mislim da smo primjer multikulturalne i multietničke sredine u kojoj su nacionalne manjine uklopljene u društvo, ostvaruju svoja prava i njeguju skladan život.


Imamo ukupno trinaest nacionalnih manjina koje su organizirane u vijeća i predstavništva, a Županija po zakonu, ali i više od toga, financijski podupire njihov rad te osigurava novčana sredstva za kulturne aktivnosti njihovih udruga i društava, kazao je župan Zlatko Komadina prilikom potpisivanja ugovora o financiranju vijeća i predstavnika nacionalnih manjina vrijedne 337.500,00 kuna.


Na području Primorsko-goranske županije djeluje osam vijeća i pet predstavnika nacionalnih manjina, a potpisom ugovora osigurana su sredstva kojima će se vijećima i predstavnicima pokriti troškovi administrativnih poslova i programskih aktivnosti, naknade za izabrana vijeća i predstavnike nacionalnih manjina na razini županije te jedinicama lokalne samouprave. Osim toga, Primorsko-goranska Županija u ovoj godini izdvojila je 1,3 milijuna kuna za njihove programske aktivnosti, kao i rad udruga nacionalnih manjina te kulturnih programa.

Ugovore su zajedno sa županom potpisali predsjednici vijeća albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske, romske, slovenske, srpske i talijanske nacionalne manjine, dok su iz redova predstavnika nacionalnih manjina ugovore potpisali predstavnici češke, mađarske, ruske, slovačke i ukrajinske nacionalne manjine.


U ime vijeća nacionalnih manjina prisutnima se obratio potpredsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Mensur Ferhatović izrazivši zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom s predstavnicima županijskih i gradskih vlasti koju je ocijenio kao ogledni primjer ostatku Hrvatske.
– Kroz svoj rad, od 2003. godine kada su oformljena vijeća, i u sinergiji s predstavnicima vlasti uspjeli smo napraviti puno i veselim se daljnjoj suradnji. Bogatstvo je živjeti u različitosti, a Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka to pokazuju, zaključio je Ferhatović.