Praznik

Umjesto graha, u Cresu na Prvi maj dijelili janjeći gulaš, i to hrvatski i irski

Walter Salković

Foto Walter Salković

Foto Walter Salković

Kuhače su ukrstila dva masterchefa, Kathy Evans i Renato Kraljev.Prvog svibnja zaključeni su Dani janjetine i maslinovog ulja pa su gosti koji su boravili na Cresu tijekom praznika bili ugodno iznenađeni: umjesto tradicionalnog graha za Praznik rada na glavnom gradskom trgu dijelio se janjeći gulaš, i to čak dvije vrste.


Naime, kuhače su ukrstila dva masterchefa, Kathy Evans i Renato Kraljev, te su međusobnim nadmetanjem pokazali koji je janjeći gulaš bolji, irski ili hrvatski.


O ukusima se ne bi trebalo raspravljati, ali glasovima oduševljene publike 105:93 prevagu je ipak odnio hrvatski janjeći gulaš.

Masterchefovi su na Trgu Frane Petrića, na kojem se, zahvaljujući lijepom vremenu, okupilo mnoštvo domaćih i gostiju, podijelili više 250 porcija janjetine uz koju su se kušači počastili i čašom vina.


Pritom nije bila istaknuta cijena jela već su svi koji su to željeli mogli dati svoj prilog za Gradsko društvo Crvenog križa Mali Lošinj koji pokriva i područje Cresa, a čiji su predstavnici također nazočili manifestaciji.


Poseban gost bio je irski veleposlanik u Republici Hrvatskoj Ruaidhri Dowling, a okupljenima su se još obratili gradonačelnik Marin Gregorović koji je svima čestitao Praznik rada te direktorica Turističke zajednice Sanja Živanović.– Ovo mi je prvi put da sam u prekrasnom Cresu i zavidim onima koji imaju sreću da tu žive. Drago mi je što sam mogao kušati dva jela od janjetine koje su pripremili masterchefovi.


Kathy Evans dobro poznajem, a i njezin kolega se potrudio pripremiti odličan gulaš. Nažalost, danas se moram vratiti u Zagreb, za razliku od sretnika koji će tu ostati duže, ali nadam se da ću uskoro imati prilike ponovno doći i ostati malo duže, rekao je veleposlanik Dowling.


Degustacijom janjećeg gulaša završili su dani posvećeni creskoj janjetini tijekom kojih su se u restoranima koji su bili uključeni u manifestaciju janjeći specijaliteti mogli dobiti po posebnim cijenama.


Ove su godine sudjelovali restorani Tramontana iz Belog, Bukaleta iz Loznatog, Na moru iz Valuna, te Belona, Nono Frane i Porta Bragadina iz Cresa koji su nudili janjeći žvacet, janjetinu pečenu ili „al forno“, s roštilja ili pohanu.


Svi su objekti bili odlično posjećeni jer na otoku proteklih dana boravi veliki broj turista.