Centar kompetentnosti

Ugostiteljska škola Opatija dobila 58,7 milijuna kuna: Obrazovanjem do potrebne radne snage

Alenka Juričić Bukarica

Ugostiteljska škola Opatija dobila značajna sredstva za rad

Ugostiteljska škola Opatija dobila značajna sredstva za rad

Financiranjem regionalnih centara kompetentnosti u nekoliko sljedećih godina sustavno će se rješavati problem nedostatka stručne radne snage, istakao je ministar turizma Gari CappelliRIJEKA – Ministarstvo turizma objavilo je Odluku o financiranju šest projekata u ukupnom iznosu preko 388 milijuna kuna u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga »Uspostava regionalnih centara kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva« koji se 85 posto financira sredstvima iz Europskog socijalnog fonda, a 15 posto iz državnog proračuna. U sektoru turizma i ugostiteljstva imenovano je šest regionalnih centara kompetentnosti koji su izravno kandidirali za 300 milijuna raspoloživih sredstava u okviru natječaja za financiranje uspostave centara kompetentnosti, raspisanog u srpnju prošle godine. Kako su podnesene prijave premašile taj iznos, a temeljem ocjene njihove kvalitete, osigurana su dodatna sredstva za njihovo financiranje.


Ljudski potencijal


Među definiranim centrima kompetentnosti je i Ugostiteljska škola u Opatiji za koju će biti izdvojeno oko 58,7 milijuna kuna. Dodatna sredstva dobit će i projekti Srednje škole u Zaboku, Turističko-ugostiteljske škole iz Splita, Ugostiteljsko-turističke škole iz Osijeka, Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu iz Pule te Turističke i ugostiteljske škole iz Dubrovnika.


– Financiranje regionalnih centara kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva predstavlja zasigurno dugoročno rješenje kojim će se u razdoblju od sljedećih nekoliko godina sustavno pristupiti problemu nedostatka radne snage.
Riječ je o konceptu regionalnih centara kompetentnosti za čiju uspostavu je osigurano više od 500 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda te Europskog fonda za regionalni razvoj. Vjerujem kako ovim projektom kreće novo doba za ljudske potencijale u turizmu na korist zaposlenika koji će dobiti vrhunsko znanje sukladno suvremenim trendovima na tržištu, ali i poslodavaca koji će dobiti kvalitetnu radnu snagu s praktičnim iskustvom, istaknuo je ministar turizma Gari Cappelli u priopćenju.


Koncept regionalnih centara kompetentnosti zasniva se na učenju temeljenom na radu, pri čemu su poslodavci ključni partneri ustanovama za strukovno obrazovanje, a temelj održivosti centara leži u trajnoj suradnji s gospodarskim subjektima, dakle, poslodavcima i pravodobnom reagiranju na potrebe tržišta rada.


Eliminirati uska grla


Regionalnim centrima kompetentnosti zadatak je eliminirati ili minimizirati trenutačna uska grla u obrazovanju, a uz poslodavce, značajnu ulogu u procesu uspostave centara imaju i visokoškolske ustanove, ali i strukovna udruženja, komore, strani partneri i drugi zainteresirani dionici.