TRŽIŠTE RADA

U Lici blago raste nezaposlenost: Sve manje žena želi stupiti u radni odnos

Marin Smolčić

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Blizina NP Plitvička jezera odrazila se i na nezaposlenost na području Općine Plitvička Jezera gdje je od ukupnog broja nezaposlenih evidentira svega jedan posto osoba koje u Lici traže poso.Umjesto očekivanog smanjenja nezaposlenosti u srpnju 2022., što se redovno događalo prijašnjih godina u turističkoj sezoni, krajem srpnja 2022. godine u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Područnom uredu Gospić evidentirane su 1.322 nezaposlene osobe, što predstavlja 75 osoba odnosno 6 posto više nego u prethodnom mjesecu i 94 osobe ili 6,6 posto manje nego u istom mjesecu prošle godine.


Najveći broj nezaposlenih osoba u srpnju 2022. godine evidentiran je u ispostavama Gospić (Grad Gospić, Općine Karlobag, Lovinac i Perušić) – 416 ili 31,5 posto i Otočac (Općine Brinje i Vrhovine). Blizina NP Plitvička jezera odrazila se i na nezaposlenost na području Općine Plitvička Jezera gdje je od ukupnog broja nezaposlenih evidentira svega jedan posto osoba koje u Lici traže poso.


Sve manje žena želi u radni odnos


Sudeći po svim pokazateljia žitelji Ličko-senjske županije se „baš niti ne lome“ oko zapošljavanja. Posebice kada je u pitanju nježniji spol. Tijekom srpnja 2022. godine u Područnom uredu Gospić prijavljeno je 235 novih nezaposlenih osoba od čega 172 ili 73,2 posto žene i 63 ili 26,8 posto muškarca. Priljev u registriranu nezaposlenost je za 93 osobe ili 65,5 posto veći nego prethodnog mjeseca i za 31 osobu ili 15,2 posto veći nego u srpnju 2021.g. Od ukupnog broja novoprijavljenih najviše je u evidenciju došlo izravno iz radnog odnosa 201 i iz neaktivnosti 17. Najčešći razlozi prestanka radnog odnosa su istek rada radniku na određeno vrijeme 154, poslovno uvjetovani otkaz zbog gospodarskih razloga 26 i sporazumni prestanak radnog odnosa 11 osoba.


Prijavljena slobodna radna mjesta
Tijekom srpnja 2022.g. prijavljeno je 139 slobodnih radnih mjesta, što je za 47 radnih mjesta ili 25,3 posto manje nego u prethodnom mjesecu i za 76 radnih mjesta ili 35,3 posto manje nego u srpnju prošle godine. Najviše prijavljenih potreba bilo je u sljedećim zanimanjima: učitelj djece s razvojnim teškoćama 38, odgojitelj predškolske djece 23, konobar i njegovatelj starijih i nemoćnih osoba sedam, prodavač, medicinska sestra i čistačica šest, doktor medicine četiri, utovarivač otpada i pomoćni kuhar po tri radnika itd.


Na ovaj način su se u praksi dokazale izjave mnogih mladih Ličana i Ličanki kako im nakon mature u ugostiteljskim strukama ne pada na pamet okušati se u turističkim zanimanjima: kuhar, konobar, pekar, spremač slastica ili koktela.


Korisnici novčane naknade


U srpnju 2022.g. registrirana su 242 korisnika novčane naknade što predstavlja 18,3 posto od ukupnog broja nezaposlenih osoba u Područnom uredu Gospić. Po ispostavama je evidentiran sljedeći broj korisnika novčane naknade: Gospić (Grad Gospić, Općine Karlobag, Lovinac i Perušić) – 100, Otočac (Grad Otočac, Općine Brinje i Vrhovine) – 64, Korenica (Općine Plitvička Jezera i Udbina) – 27, Senj (Grad Senj) – 26, Novalja (Grad Novalja) – 19 i Donji Lapac (Općina Donji Lapac) – 6. Broj korisnika novčane naknade u srpnju 2022.g. povećao se za 63 korisnika ili 35,2% u odnosu na prethodni mjesec, i smanjio se za 22 osobe ili 8,3% u odnosu na isti mjesec prošle godine. U Područnom uredu Gospić tijekom srpnja ukupno je isplaćeno 702.176,43 kn za novčane naknade nezaposlenim osobama, a prosječna novčana naknada iznosila je 2.722,59 kn.