OPTIMIZAM

U ČEMU JE TAJNA Lokve bi u ovoj “korona godini” mogle imati čak i rast broja gostiju

Marinko Krmpotić

Marinko Krmpotić

Marinko Krmpotić

»Tajna« Lokava, pa i većeg dijela Gorskog kotara, su niske brojke i činjenica da mi najveći broj dolazaka i noćenja ostvarujemo u srpnju i kolovozu koji su tek pred nama i u kojima, ne dođe li do novih problema s koronom, očekujemo ponavljanje prošlogodišnjih rezultata – razmišlja ŠtimacLOKVE – Postojeći turistički kapaciteti na području općine Lokve spremno su dočekali prve navale turista nakon ublažavanja mjera vezanih uz pandemiju koronavirusa, a ta se uspješna prilagodba nastavlja i uoči predstojeće ljetne sezone, najavljuje načelnik Općine Lokve Toni Štimac po čijem bi se mišljenju moglo dogoditi da Lokve, kao i možda neke druge goranske destinacije, budu među rijetkima u Hrvatskoj koje u odnosu na prošlu godinu neće bilježiti veliki manjak. Štoviše, možda dođe i do rasta, govori Štimac i pojašnjava:


– Mi u Lokvama nekoliko posljednjih godina bilježimo svake godine lagani rast od 10 do 15 posto broja dolazaka i noćenja, a mislim da je moguće da tako bude i ove za većinu kritične turističke godine. »Tajna« Lokava, pa i većeg dijela Gorskog kotara, su niske brojke i činjenica da mi najveći broj dolazaka i noćenja ostvarujemo u srpnju i kolovozu koji su tek pred nama i u kojima, ne dođe li do novih problema s koronom, očekujemo ponavljanje prošlogodišnjih rezultata.


Golubinjak Foto: Marinko Krmpotić


Možda i poboljšanje jer je interes za boravkom na goranskom području evidentno porastao, što se itekako vidi po rezultatima koje su tijekom dijela svibnja i dosadašnjeg dijela lipnja ostvarivali Park šuma Golubinjak i spilja Lokvarka – govori Štimac, najavljujući da će i svi ostali dijelovi turističke ponude Lokava biti spremni za sve koji u Lokvama žele uživanje, opuštanje i odmor.


Sve manifestacije
– Nismo odustali niti od jedne naše tradicionalne manifestacije pa će tako, ako ne dođe do poblema s koronom, biti održane priredbe Pješice oko jezera, Biciklom oko jezera, Opera na jezeru, Klape na jezeru, Noć skulptura, Noć špilja, vaterpolo turnir, proslava Aninog te obilježavanja Dana Općine Lokve s nizom zabavnih i sportskih manifestacija. Dapače, planiramo im dodati i bar jednu novu o kojoj će javnost na vrijeme biti obaviještena, a isto tako nam je želja tijekom ljeta prirediti tradicionalnu Žabarsku noć koju smo ovog proljeća morali odgoditi zbog pandemije koronavirusa.


Rezultati bolji no ikad

– Park-šuma Golubinjak i spilja Lokvarka u ovom dijelu svibnja i lipnja bilježe rezultate bolje no ikad i to pokazuje da smo itekako zanimljivi, ponajprije ljudima s područja Rijeke i Kvarnera, ali i iz Zagreba te ostalih dijelova Hrvatske. Naravno da nas to raduje, ali s druge strane i obavezuje jer to zanimanje moramo opravdati i privući što više posjetitelja – rekao je Štimac.

Da bismo sve to organizirali i proveli, već smo pokrenuli niz aktivnosti pa će tako već od sredine ovog tjedna, i to sve do kraja ljeta, u prostoru TIC-a Lokve raditi lokvarske studentice koje će posjetiteljima nuditi sve potrebne informacije. Također, da bismo što spremniji dočekali predstojeće ljeto, krenuli smo u uređenje parkinga na lokaciji starog motela, a tamo vrlo brzo s radom kreće i ugostiteljski objekt Njupač. U ponudi će biti, kao i ranijih godina, kanui te pontonske plaže, a ponudu ćemo ove godine upotpuniti biciklima koji će biti idealni za vožnju stazom oko Lokvarskog jezera.


Velika prilika


Mislim da je ovo trenutačno stanje velika prilika za bolje no ikad predstavljanje goranskog turizma jer će sada, silom prilika, naš kraj upoznavati mnogi koji možda to inače nikad ne bi učinili. Svima njima koji dođu, ali i brojnim potencijalnim gostima, naše se ljepote – od, primjerice, robinzonskog turizma do izletničkog i kamp turizma pa do kvalitetne i autohtone gastronomske ponude – moraju predstaviti što bolje kako bi u svijesti onih koji sada dođu ostala želja da nas posjete iznova – rekao je načelnik Štimac.