UTRKA KOJA SE NE PROPUŠTA

Iz Baške krenula utrka na četiri otoka: Svjetska biciklistička krema na otočnim stazama prkosi koroni

Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Iako je to tek četvrtina u odnosu na pretpandemijsko izdanje, ipak je pristiglo 204 natjecatelja iz čitave Europe, među kojima i olimpijski šampioni, svjetski prvaci i trenutačno vodeći. Svi su oni pristali na svakojake rigorozne mjere samo da ne propuste ovu iznimnu utrkuBAŠKA – Unatoč svim epidemiološkim izazovima i s njima povezanim organizacijskim problemima, ali i kao najbolji dokaz što o samoj utrci te ljepotama i izazovnosti brdskobiciklističkih staza otoka Krka i susjednih mu otoka misle ponajbolji svjetski asovi tog sporta, jučer je iz Baške startalo 6. izdanje »4 Islands MTB stage racea« – jednog od najpopularnijih i najcjenjenijih takvih natjecanja u kalendaru brdskobiciklističkog sporta. Iako je, zbog razumljivih razloga i strogih putnih ograničenja, dolazak na Kvarner mnogima ove godine bio nemoguća misija, u Baški jučer okupljen i više no respektabilan broj od 204 natjecatelja i natjecateljica (svrstanih u 102 dvočlana tima), tijekom dana upravo idealnog za bicikliranje dobio je priliku guštati u svim čarima tog lijepog i zahtjevnog sporta, pomičući granice svoje, kao i izdržljivosti svojih bicikala duž 70-ak kilometara duge krčke etape utrke koja već se danas seli na Rab.


Pristali na sve


– Iako je ove godine na Krk uspjela doći tek četvrtina sudionika onog posljednjeg, pretpandemijskog izdanja ove utrke, držim da odazivom natjecatelja, ali i pozornosti kojom svjetska biciklistička javnost prati ovo natjecanje, možemo biti i više no zadovoljni, tim više uzmu li se u obzir sve organizacijsko-logističke mijene i ograničenja koja smo u ovim okolnostima jednostavno morali ispoštovati, prenio nam je Tomislav Zobec, pokretač i direktor utrke 4 Islands. – Natjecatelji su nam pristigli doslovno iz svih europskih zemalja, a koliko je lista sudionika jaka, najbolje govori podatak da ovdje imamo olimpijske šampione, svjetske prvake i trenutačno vodeće na svjetskoj rang-listi pa bismo tako, prevedeno na nogometni riječnik, mogli reći da su u Baški danas i Ronaldo, ali i Messi, Mbappe, kao i još nekolicina najvećih svjetskih zvijezda ovog sporta, ponosno je istaknuo Zobec.


Ili mjere ili diskvalifikacija

Koliko su pozornosti ove godine organizatori morali posvetiti pridržavanju protuepidemijskih mjera, potvrđuje i podatak da svako kršenje važećih pravila, s kojima su svi natjecatelji upoznati, za sobom povlači i automatsku diskvalifikaciju, objasnio nam je Zobec.Ne skrivajući koliko je zahtjevno i izazovno bilo organizirati, iskomunicirati i prilagoditi ovu utrku trenutačnim epidemiološkim ograničenjima, čelni čovjek projekta koji je Kvarner i Hrvatsku pozicionirao kao globalno prepoznatu točku u kalendaru profesionalnih brdskobiciklističkih natjecanja, otkrio nam je i da će, unatoč obvezi pridržavanja iznimno strogih epidemioloških pravila i ograničenja, mnogi sudionici ove utrke po povratku u svoje zemlje morati ispoštovati još stroža nacionalna samoizolacijska pravila. Naime, neki su nam prenijeli da ih nakon utrke po povratku kući čeka obavezna dvotjedna karantena, i to unatoč PCR testovima kojima će dokazati svoju »negativnost«. A državljani nekih europskih zemalja pritom će, tijekom samoizolacije, izgubiti i prava koja imaju temeljem svog zdravstvenog osiguranja, čega su svjesni i na što su, želeći se uključiti u ovu utrku – pristali, rekao je Zobec opisujući nam razmjere odlučnosti pojedinih natjecatelja da ne propuste ovaj jedinstveni, višednevni sportski događaj.


S maskom na startu


A da je, unatoč manjem broju sudionika i izostanku publike, »4 Islands MTB utrka« i dalje »ključan moment« bašćanske turističke ponude, potvrdila je i Ivana Topić, direktorica TZO-a Baška. Ističući da će za boravka biciklističke karavane u tom otočnom turističkom središtu ondje biti ostvareno preko tisuću, u ovim okolnostima i više no dobrodošlih noćenja, Topić je primijetila i da su mnogi biciklisti te članovi njihovih pratnji u tom mjestu boravili i danima prije same utrke. Nažalost, izostat će onaj uobičajen predsezonski šušur koji su u normalnim vremenima, a na radost nas domaćih, u večernjim satima ovdje znali stvarati sami natjecatelji, njihove pratnje i gledatelji. Unatoč tome, lijepo je vidjeti napokon ipak oživjelo mjesto i naznake da se u skorijoj budućnosti možda napokon vraćamo u normalu kojoj se svi s nestrpljenjem nadamo, zaključila je Topić.


Inače, sukladno propisanim protuepidemijskim pravilima, sve je na ovogodišnjem 4 Islandsu bilo podređeno zdravlju pa je tako, osim u zabrani bilo kakvih okupljanja, druženja i nepotrebnih grupiranja, ozračje »novog normalnog« bilo vidljivo i u činjenici da su i sami natjecatelji maske sa svojih lica smjeli skinuti tek na znak organizatora, odnosno samo koju sekundu prije no što se oglasila startna sirena s kojom je krčka etapa krenula s lokaliteta pred bašćanskim hotelom Zvonimir. Organizatori utrke nisu propustili istaknuti i da bi događanje ovog »kalibra«, posebice u trenutačnim okolnostima, bilo nemoguće organizirati bez suradnje i podrške koju su im pružili članovi lokalnih i županijskih stožera CZ-a, ali i predstavnici HTZ-a, TZ-a Kvarnera i TZO-a Baška, kao i njihovi vjerni sponzori i logistički pomagači iz Valamara i Jadrolinije.


Nakon jučer odvoženih 70-ak krčkih kilometara, sudionici će već danas morati svladati i 65 km dugu stazu na otoku Rabu, a potom i 73 km dug potez creskih te 40 km lošinjskih brdskih puteljaka. K tome, pred sudionicima je utrke »Četiri otoka« i svladavanje čak 6 tisuća metara visinskih uspona, često duž poteza kojima je onim slabije kondicije teško proći i pješice!