ČLAN ODABRANE ZAJEDNICE

Sveučilište u Rijeci u Zajednici u sklopu projekta Obzor Europa INSPIRE: dijeljenje znanja i prakse o različitosti i ravnopravnosti

Ingrid Šestan Kučić

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Program će trajati do svibnja 2026. godine i podijeljen je u dvije fazeRIJEKA – Sveučilište u Rijeci postalo je član odabrane Zajednice prakse pod nazivom »The Next Step of Diversity and Gender Equality Efforts in Europe and Beyond« u sklopu projekta Obzor Europa INSPIRE (Europe’s Centre of Excellence on inclusive gender equality in research and innovation), koja će trajati do svibnja 2026. godine.


Zajednicu prakse, uz podršku Sveučilišta Južne Danske, koordiniraju Sveučilište Lund i Weizmann Institute of Science, a osim Sveučilišta u Rijeci čine ju University of Zürich, CERN, University Sarajevo School of Science and Technology, Faculty of Science, University of Helsinki, University of Strasbourg i Equality, Diversity and Inclusion Research Group, Kadir Has University. Zajednica okuplja pozvane predstavnike najviših upravljačkih razina i iskusnog osoblja u području različitosti, ravnopravnosti i inkluzivnosti s ciljem dijeljenja praksi, prijenosa znanja i djelovanja na institucijskim razinama, kao i strateškog promišljanja na nacionalnim i širim europskim razinama.


Prva faza programa uključivat će seniorsko osoblje i stručnjake i njihovo djelovanje unutar institucija u području provedbe strateških aktivnosti različitosti, ravnopravnosti i inkluzivnosti s naglaskom na podzastupljene skupine, razvojne teme i organizacijske izazove te pronalaženje zajedničkih pristupa i rješenja na strukturnim i individualnim razinama, uključujući i prevladavanje prepreka u provedbi pozitivnih promjena. U drugoj fazi predviđaju se strateške diskusije s predstavnicima upravljačkih razina, s ciljem unapređenja politika i promicanja na EU razini i pogledom u budućnost. Predviđa se i sudjelovanje vanjskih eksperata.
Zajednica je specifična u segmentu spajanja predstavnika najviših razina upravljanja u organizaciji i institucijskih eksperata-praktičara u provedbi politika ravnopravnosti, a sudjelovanje Sveučilišta nastavak je već uspostavljenih suradnji i rezultata ostvarenih u projektima SPEAR i UNIGEM.