Klana

Željka Šarčević Grgić odgovara na prozivke: ‘HDZ obmanjuje klanjsku javnost’

Bruna MatičićKLANA – Nakon što su HDZ-ovi klanjski oporbeni vijećnici govorili o dodjeli financijskih sredstava udrugama u sportu, kulturi i ostalim djelatnostima i Ugovoru o sufinanciranju u 2022. godini, situaciju je komentirala načelnica Klane Željka Šarčević Grgić, optužujući ih da iznošenjem netočnih informacija prikupljaju jeftine političke bodove. Ona komentira da je »korektno što u Klani konačno dobivamo uređeni sustav koji je trebalo uspostaviti i puno prije«, kazala je Šarčević Grgić.


– Vijećnici HDZ-a se pozivaju na sporni ugovor koji je ništa drugo doli tipičan obrazac ugovora kakav koriste i ostale jedinice lokalne i regionalne samouprave, a naši su ga vijećnici protumačili na način da mogu mene osobno prozivati. Apsolutno je neprihvatljiva izjava da načelnica uvodi i uništava početak kraja udruga jer je načelnik ovlašten za potpisivanje ugovora o dodjeli sredstava, ali na temelju prijedloga povjerenstva za ocjenjivanje projekata. Načelnik ima pravo i ne prihvatiti prijedlog povjerenstva, ali ja to nisam učinila jer bi to samo produljilo rok za dodjelu sredstava, a cijeli bi postupak morao biti revidiran – dodala je.


– To što HDZ-u odgovara da radi malo »mimo zakona« je uobičajena praksa, ali mene to u ovom trenutku ne zanima. Možda bi bilo bolje da se pozabave sobom i zapitaju se kamo je nestalo 150.000 kuna kojliko je isplaćeno Košarkaškom klubu Klana za vrijeme njihove vlasti, a nije nikad opravdano ili zašto su za transparentnost proračuna dobili ocjenu dovoljan. Također, optužuju me da ću uništiti sport i kulturu, a neosporna je činjenica da u Klani nikad nije bilo više kulturnih događanja nego u protekle četiri godine. Osim toga, tijekom pandemije utrošena su znatna sredstva za financiranje sportskih udruga, pojasnila je načelnica. Istaknula je i kako su oporbeni vijećnici prekršili Pravilnik o javnim potrebama u kulturi i sportu jer se u njihovu političkom istupu pojavio član udruge BK Studena.
– Žao mi je što HDZ na ovaj način obmanjuje javnost i skuplja bodove kod klanjskih udruga, kad je neosporna činjenica da je ove godine na javnom natječaju odobreno 45 posto više financijskih sredstava za kulturu i sport u odnosu na 2021., a u odnosu na pretpandemijsku 2019. godinu odobreno je 26 posto više. Prema tome, ne vidim razlog za nezadovoljstvo i obmanjivanje javnosti, zaključila je Željka Šarčević Grgić.