Počinje gradnja vodovodnog ogranka

Zbog gradnje vodovodnog ogranka privremena regulacija prometa kroz dio Marčelja

Biljana Savić

Marčelji / NL arrhiva

Marčelji / NL arrhiva

Izvođač radova je tvrtka Kvarner graditeljstvo, a radovi bi trebali biti gotovi za šest mjeseci, nakon čega će nekoliko stotina stanovnika tog dijela Marčelja dobiti suvremenu kvalitetnu vodoopskrbnu mrežuVIŠKOVO  U ponedjeljak počinje izgradnja novog vodovodnog ogranka na području Općine Viškovo – Vrtače Kosi, u naselju Marčelji. Dužina ogranka je 610 metara, a vrijednost investicije je 1,8 milijuna kuna.


Izvođač radova je tvrtka Kvarner graditeljstvo, a radovi bi trebali biti gotovi za šest mjeseci, nakon čega će nekoliko stotina stanovnika tog dijela Marčelja dobiti suvremenu kvalitetnu vodoopskrbnu mrežu, s obzirom na to da će se novim opskrbnim cjevovodom duktil DN 100 mm zamijeniti postojeće dotrajale cijevi​.


Objekti u obuhvatu zahvata, a riječ je većinom o višestambenim zgradama, su kućni brojevi Kosi 11/2 do 11/13 i Vrtače 39, 39/A i 39/B. Privremena prometna regulacija bit će regulirana prometnim znakovima i signalizacijom uz privremeno zatvaranje polovine ceste i naizmjenično odvijanje prometa, a sve prema prometnom elaboratu. Prilikom izvođenja radova na pojedinim lokacijama trase gdje širina prometnice ne dopušta paralelno izvođenje radova i prometovanje motornim vozilima, promet će biti zatvoren za sva motorna vozila osim interventnih i onih za lokalno stanovništvo.
– Sustav vodoopskrbe razvija se u svim naseljima, a cilj je dugoročno osigurati dovoljne količine vode namijenjene za potrošnju i protupožarnu zaštitu naselja putem osiguranja njezine kakvoće i dovoljnih količina, ali i osigurati ravnomjeran razvoj komunalnog standarda na području cijele općine. Samo u posljednjih 5 godina izgrađeno je 30-ak novih vodovodnih ogranaka s nešto više od 15 km nove vodovodne mreže, u što je uloženo više od 30 milijuna kuna. Nedavno smo potpisali i novi trogodišnji okvirni sporazum s KD-om Vodovod i kanalizacija koji obuhvaća izgradnju novih vodovodnih ogranaka. Jedan u Jurašima, Dovičićima i Donjim Srokima, dva u Gornjim Srokima te tri u Saršonima. Ukupno je riječ o više od 3,5 km nove vodovodne mreže, u što ćemo uložiti nešto više od 11 milijuna kuna, ističe načelnica Općine Viškovo Sanja Udović.Nakon ogranka Vrtače-Kosi, najesen se planira krenuti s realizacijom vodovodnog ogranka Dovičići u dužini od 617 metara. Za dio ogranaka sredstva su već osigurana, dok se za dio očekuje raspisivanje novih natječaja Hrvatskih voda, ali i europskih fondova, putem kojih je moguće ostvariti bespovratne potpore.