Sanirana međukatna konstrukcija

Završeni radovi nad prizemljem u Galeriji suvremene umjetnosti Grobnik

Sanja Gašpert

Sanacija je stajala gotovo 355 tisuća kuna

Sanacija je stajala gotovo 355 tisuća kuna

Kako ističu u Općini Čavle, ploču je bilo neophodno izvesti kao pripremu za uređenje Galerije suvremene umjetnosti Grobnik i prostora Katedre Čakavskog sabora Grobnišćine, a sve kako bi se osigurala »zdrava« podloga za daljnje uređenje prostoraGRAD GROBNIK – Završena je sanacija međukatne konstrukcije nad prizemljem u Galeriji suvremene umjetnosti Grobnik u kaštelu u Gradu Grobniku. Ugovorena vrijednost radova je 354.957 kuna s PDV-om, izvela ih je tvrtka Građevinar Cindrić, a provedena je izvedba spregnute međukatne ploče.


Kako ističu u Općini Čavle, ploču je bilo neophodno izvesti kao pripremu za uređenje Galerije suvremene umjetnosti Grobnik i prostora Katedre Čakavskog sabora Grobnišćine, a sve kako bi se osigurala »zdrava« podloga za daljnje uređenje prostora. Zahvat je također bio neophodan u vidu osiguranja statičke stabilnosti i otpornosti objekta. Svi su se radovi provodili uz kontrolu Konzervatorskog ureda Rijeka.


Prije ovog neophodnog zahvata, statika je bila jako narušena i nikakvo uređenje kata nije dolazilo u obzir prije hitne sanacije. Naime, već su se duže vrijeme u prizemlju nalazili potporni stupovi koji su podupirali nosive grede i održavali konstrukciju. Ovom sanacijom ojačani su podovi, a ujedno su dodatno probijena još jedna vrata za potrebe budućeg ureda, što će, također, izmijeniti raspored pregrada na katu. Prije nekoliko dana Ministarstvo kulture odobrilo je 200 tisuća kuna za sufinanciranje spomenutih radova. Nakon što je završena sanacija međukatne konstrukcije, slijede radovi na uređenju Galerije suvremene umjetnosti Grobnik, koju, inače, vodi Katedra Čakavskog sabora Grobnišćine.