Vježbanje pomoću vritualnog trenera

STRIT.FITNESS Rijeka dobila portal za rekreaciju

Marko Dobrecović

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Portal je namijenjen rekreaciji mlađe populacije, na jednom mjestu obuhvaća plan treninga, videoprikaze izvođenja vježbi i kontakt s psihologom, te popis lokacija na kojima se nalazi 25 vježbalištaRIJEKA – Na vježbalištu riječkog parka Pomerio predstavljen je internetski portal Strit.fitness. Ovaj inovativni portal namijenjen je rekreaciji mlađe populacije, a ističe se time što na jednom mjestu obuhvaća plan treninga, videoprikaze izvođenja vježbi, kontakt s psihologom, a prilikom popisa kvartova na kojima se vježbališta nalaze, korisnici mogu doznati zanimljivu “crticu” vezanu za određeni kvart. Portal Strit.fitness pokrenuo je Grad Rijeka putem Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb, a projektom se želi potaknuti mlade ljude da steknu kondiciju i održe brigu o svom zdravlju, a uz pomoć ovog portala to mogu učiniti potpuno besplatno i to na svježem zraku.


Promicanje zdravlja


Na dvadeset lokacija po cijelom gradu nalazi se dvadeset pet vježbališta koja su opremljena sa stotinjak različitih fitness sprava za istezanje, snagu i kardiovježbe. Ovim opsežni programom Grad Rijeka želi odgovoriti na razne potrebe i probleme mladih te poboljšati kvalitetu života.

Foto galerija: Predstavljanje portala za mlade strit.fitness u Parku Pomerio Foto: Vedran Karuza
– Ovo je samo jedna od aktivnosti vezana u Europski tjedan sporta. Na svježem zraku parka Pomerio predstavljamo program prvenstveno namijenjen mladima. Novi će portal promicati zdravlje, ali i educirati sve one koji žele znati više o pravilnom vježbanju. Svjedoci smo da je pandemija zatvorila mlade u četiri zida, stoga ih ovim programom pozivamo da izađu na gradske površine i isprobaju postavljene sprave, baš kao i novi zanimljivi portal, poručuje zamjenik riječkog gradonačelnika Goran Palčevski.

Uz Palčevskog, na jučerašnjem predstavljanju nazočili su i pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke Karla Mušković, pročelnica odjela za komunalni sustav Grada Rijeke Maja Malnar, Kristina Dankić iz Odjela za zdravstvo socijalnu skrb Grada Rijeke, vanjski suradnici, ali i mladi vježbači i treneri iz pet riječkih fitness centara koji su pripremili programe vježbanja i snimili pokazne vježbe, a jučer su očitali QR kod, zasukali rukave i krenuli s vježbanjem.– Još jedan u nizu projekata vezanih za zdravlje naših građana potekao je od potrebe mladih za fizičkom rekreacijom kojom bi unaprijedili svoje zdravlje. Portal nudi 130 videosnimki s pravilnim izvođenjem vježbi te 20 cjelovitih planova treninga. Posljednjih godina uloženo je gotovo milijun i pol kuna za realiziranje sportske infrasturkture na dvadesetak lokacija u gradu, no plan je dodatno širenje sprava i lokacija. Ovim portalom želimo popularizirati sport i rekreaciju te ponuditi razne aktivnosti građanima svake životne dobi, popručila je pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke Karla Mušković.


Zdrav duh


Iako je portal namijenjen mlađoj populaciji, u vježbanje se mogu uključiti svi, no vježbe i treninzi ipak su prilagođeni fizičkoj spremnosti mladih.
– Ovakve stvari su vrlo korisne, a jako mi se sviđa što su sprave na otvorenom. Bavim se poslom gdje većinu vremena sjedim, pa mi dobro dođe svaka prilika za tjelovježbom. Na vježbalištima u parku se svaka vježba može kvalitetno odraditi, a ja najradije vježbam u parku na Zametu, rekao je vježbač Roni Kostadina koji vježba barem tri puta tjedno.– Portal je idealan za mlade željne znanja o tome kako se pravilno koristite sprave koje su im na dohvat ruke. Ovakav pristup trebao bi olakšati vježbanje svim rekreativcima početnicima. Proces je vrlo jednostavan, potrebno je učitati QR kod koji se nalazi na svakom vježbalištu, potom se otvara aplikacija koja nudi upute i demonstraciju o željenoj vježbi, opisuje vježbačica Mirna Savić.
Sada kada ste sve pročitali, trk do najbližeg vježbališta, jer u zdravom tijelu zdrav je duh.