Punoljetno izdanje

VIDEO/FOTO Otkotrljala se Grobnička balinjerada, na karetima jurili i stari i mladi

Valentina Botica

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Dvadesetak maškaranih kola spustilo se nizbrdo u dvije vožnjeGrobnička balinjerada ponovo je uveselila i impresionirala mještane i goste jelenskog kraja. Vrijeme je bilo lijepo, zima nije odveč grizla nasmijana lica, a kreativni kareti pojavili su se iz svih sfera života – stvarnog i imaginarnog!


Dvadesetak maškaranih kola spustilo se nizbrdo u dvije vožnje, pozdravljajući i mašući okupljenim starima i mladima, i to godine kada Grobnička balinjerada slavi svoju punoljetnost.

Svake je godine sve veća, a originalnosti nikada ne manjka pa su se zato cestom spuštali vikinzi, grobničke barbike, održavatelji cesta, ali i cijela oštarija i romski karavan.


Foto galerija: Grobnička balinjerada 2024. Foto: Vedran Karuza


Bilo je i dostavljača Glova i Wolta u dječjoj verziji, a jedan od njih bio je rubno primjeren – na tragu skandaloznog pusta Škuribanda s Čavli.


U svakom slučaju, kareti koji će se dugo pamtiti, kao i doživljaj okupljenih koji se, nakon dužeg vremena udaljavanja od narodnih običaja, sve više okreću oživljavanju tradicija.– Kako to inače biva, najbolje su spontane stvari, tako je i naša balinjerada krenula spontano. Sada je za nju sve više interesa i vidim da je jako puno mladih uključeno, što nam je drago.


Maškarama treba ovakvih događanja, da uz tradicionalne maškare imamo dnevne događaje, jer nekima je teško dočekati večer, rekao nam je načelnik Jelenja Robert Marčelja.– Maškare su uvijek bile disperzirane u više malih lokacija i to je bila snaga maškara. Čini se da se to opet vraća i drago mi je zbog toga, dodao je.Iako ove godine nije bilo najviše sudionika do sada – lani je bilo čak 27, prisjeća se Marino Čargonja, predsjednik Udruge “Jelenske maškare” – dobro raspoloženi gledatelji i navijači bodrili su hrabre vozače kareta, a oni kojima je bilo do grijanja, doduše iznutra, mogli su se okrijepiti na šanku.Zabava se nastavlja i nakon spusta, finale je zakazano večeras, na Maškaranim tancima u Boćarskom domu Dražice uz grupu Fiesta.
Foto Vedran Karuza