javna akcija

VIDEO/FOTO Na Korzu solidarne sa ženama koje trpe nasilje

Vladimir Mrvoš

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Slučaj ubojstva Mihaele Berak pokazao je nefunkcioniranje sustava u zaštiti žena od rodno uvjetovanog nasilja na svim razinama, rečeno je na javnoj akcijiTočno u 16.30 sati danas su se kod Gradske ure na Korzu začuli bubnjevi, a zatim je i raširen transparent “Sigurnost i povjerenje za žene” – tako su aktivistice SOS Rijeka – centra za nenasilje i ljudska prava ukazale da je prošlo dva mjeseca od brutalnog ubojstva studentice Mihaele Berak.Niz propusta


– Izlaskom na ulice i simboličnim javnim akcijama zahtijevamo pravdu za Mihaelu Berak i njenu obitelj i sankcije za sve odgovorne za propuste u ovom slučaju, rečeno je u proglasu.


Foto galerija: Ženski prosvjed na Korzu Foto: Vedran Karuza
Ovom javnom akcijom ženske organizacije podržavale su inicijativu “Kava za ženska prava” kojom su se žene pozvale da se pridruže akciji “Sigurnost i povjerenje za žene” u jednom od 16 gradova i mjesta u Hrvatskoj i iskažu solidarnost sa ženama Osijeka i svim ženama koje trpe nasilje.– Slučaj ubojstva Mihaele Berak pokazao je nefunkcioniranje sustava u zaštiti žena od rodno uvjetovanog nasilja na svim razinama. Cijeli niz propusta u postupanju policije dobro je poznat javnosti.


U javnost su plasirane pogrešne kvalifikacije ovog teškog ubojstva, prvo kao samoubojstvo, potom nesretni slučaj prilikom provjere oružja. Posebnu zabrinutost u javnosti, a s obzirom na iznesene okolnosti slučaja izaziva činjenica da je okrivljeniku uopće bilo dopušteno raditi u policiji i nositi oružje.


Ovaj slučaj ukazuje na probleme s postojećim zakonskim rješenjima, kao i trenutnim prijedlogom Vlade RH u proceduri, a vezano za sankcioniranje femicida.


Naime po trenutnom prijedlogu Vlade RH ovo teško ubojstvo žene ne bi bilo tretirano kao femicid! Baš kao ni slučajevi poput onih zbog kojih obilježavamo nacionalni i međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i borbe protiv femicida. pročitano je u proglasu.Strašna šteta


Također, istaknuto je da je Zakon o zaštiti od obiteljskog nasilja, osim što ne obuhvaća sve oblike rodno uvjetovanog nasilja, pa tako ni femicid, nanio ženama strašnu štetu tretirajući nasilje nad ženama kao prekršaj, izjednačavajući ga s vožnjom bez karte u tramvaju.Postojeće politike i zakoni ne štite žene od nasilja. Policija ne štiti žene od nasilja. Državne institucije ne štite žene od nasilja. To dovodi do eskalacije nasilja i u konačnici do ubojstava žena, rečeno je u pročitanom proglasu.


Prosvjednice su zatražile od države da preuzme odgovornost i poduzme konkretne korake za zaštitu žena od nasilja, a zatim su s transparentom prošetale po Korzu.
Foto Vedran Karuza