SVJETSKI DOSEG

Uspjeh znanstvenika s riječkog Medicinskog fakulteta: Na tragu rješenja za citomegalovirus

Ingrid Šestan KučićRIJEKA – Znanstvena grupa riječkog Medicinskog fakulteta, predvođena prof. dr. Stipanom Jonjićem, ostvarila je još jedan u nizu svjetskih uspjeha, a riječ je o objavi znanstvenog rada u prestižnom časopisu Journal of Experimental Medicine (JEM). Riječ je o jednom o najstarijih časopisa koji datira još iz 1896. godine, a ono što su riječki znanstvenici objavili, studija je koja je važna za razumijevanje infekcije citomegalovirusom. Kako pojašnjava jedna od vodećih autorica rada dr. Vanda Juranić Lisnić, u radu su istraživani mehanizmi kojima citomegalovirus (CMV) izbjegava imuni sustav. Riječ je o virusu koji je vodeći uzročnik deformacija kod novorođenčadi za koji ne postoji efikasno cjepivo, kao ni terapija.


Životinjski modeli


– Citomegalovirusom zaražena je većina svjetskog stanovništva te je ta infekcija vodeći virusni uzročnik razvojnih i neuroloških poremećaja središnjeg živčanog sustava nakon prirođenih infekcija, odnosno prilikom prijenosa s majke na dijete tijekom trudnoće ili porođaja, kao i ozbiljnih oportunističkih infekcija kod imunološki oslabljenih osoba, kao što su pacijenti na kemoterapiji. Iako se ovaj virus istražuje već desetljećima, ne postoji efikasno cjepivo niti terapija. Glavni razlog leži u tome da su ovi virusi ko-evoluirali s nama kroz milijune godina i bolje poznaju naš imuni sustav od nas samih te imaju cijeli arsenal strategija kojim manipuliraju našim imunim sustavom. Primjerice, dobro je poznato da nakon infekcije CMV-om i kod ljudi i kod životinja s vremenom dolazi do kontinuiranog i trajnog porasta broja imunih stanica što je specifično baš za CMV. Unatoč tome što imate sve više stanica koje se specijaliziraju za borbu s CMV-om, virus i dalje trajno perzistira u vama i vaš imuni sustav ga ne može ukloniti. I mi zapravo ne razumijemo u potpunosti zašto se to događa. Međutim, ovako nešto je dosta teško istraživati na ljudima i zato su nam izuzetno važni životinjski modeli. Stoga koristimo model infekcije eksperimentalnih miševa mišjim citomegalovirusom. Infekcija miševa MCMV-om naše je glavno oruđe koje koristimo kako bismo upoznali virusne strategije izbjegavanja imunog odgovora – pojašnjava dr. Juranić Lisnić.


Nova protutijela


Istraživanje riječkog tima rasvijetlilo je jedan mehanizam kojim se CMV sakrije od imunih stanica. Otkriven je potpuno novi mehanizam kojim CMV manipulira molekulama tkivne kompatibilnosti.– CMV na naše molekule tkivne kompatibilnosti (MHC) »prilijepi“ dva svoja proteina te ih promijeni na takav način da inhibiraju naš imuni sustav i sprečavaju imunim stanicama da prepozna virusom inficirane stanice. Ono što je još zanimljivije je da smo pokazali da je taj mehanizam, očigledno vrlo uspješan, uzrokovao evoluciju i razvoj novih imunoloških receptora koji specifično prepoznaju tako promijenjene molekule MHC-a. Znači jedan mali virus uspio je trajno promijeniti imuni sustav svojeg domaćina. Za potrebe rasvjetljavanja ovog mehanizma razvili smo i 4 potpuno nova monoklonska protutijela koje ćemo ponuditi drugim istraživačima iz ovog polja, navodi dr. Juranić Lisnić.Objavljeno istraživanje povezalo je znanstvenike iz cijelog svijeta, a u radu su, uz dr. Juranić Lisnić, sudjelovali i Jelena Železnjak, Branka Popović, Berislav Lisnić, Marina Babić, Tihana Lenac Roviš te Stipan Jonjić i Astrid Krmpotić.