Paul Balke

Ugledni enolog: ‘Vina Kvarnera mogla bi postati europski hit, a jedno od njih čak i popularnije od žlahtine’

Edi Prodan

Sam je Balke za najznačajniji nizozemski vinski magazin Perswijn osmislio veliku reportažu o vinima KvarneraNi sami niste svjesni koliki je potencijal vašeg Sansigota. Riječ je o vinu koje bih u nekim elementima mogao usporediti čak i s barolom, u svakom slučaju vino je to koje može obilježiti vašu regiju i više od danas najpopularnije žlahtine.


Zaključak je to Paula Balkea, iskusnog nizozemskog enološkog novinara i pisca nakon iscrpne višesatne degustacije 26 vina čije proizvođače objedinjava udruga Kvarner wines održane u u vijećnici Grada Kastva. Balke je inače autor knjige “North Adriatic; Friuli Venezia Giulia-West Slovenia-Istria-Kvarner”, kojom čitav navedeni prostor tretira kao jedinstvenu regiju. Koja bi, kad bi se na institucionalno-marketinški objedinila, mogla konkurirati najpoznatijim vinskim regijama Europe.


– Iako ste podijeljeni u tri države, od kojih svaka provodi svoju vinsku politiku, nekom poput mene tko na prostor Friuli Venezie Giulie u Italiji, Primorske u Sloveniji, te Istarske i Primorsko-goranske županije u Hrvatskoj gleda neutralnim očima, vrlo brzo uviđa iznimno jedinstvo prostora. Povijesno ste se zajedno razvijali, terroir vam je jako sličan, klimatski ste ujednačeni, u konačnici slične su vam i vinske sorte. Dakako, uz niz posebitosti kojima ste također jako zanimljivi i poseban prostor, istaknuo nam je Balke kojeg su kroz unikatnost kvarnerske viske scene vodili Lucija Matijević, jedna od najistaknutijih hrvatskih sommelierki te Žarko Stilin, vinski promotor i voditelj Kvarner Winesa.

Sam je Balke za najznačajniji nizozemski vinski magazin Perswijn osmislio veliku reportažu o vinima Kvarnera, na 60 stranica, u kojoj je pak TZ Kvarnera naručila image reportažu s obzirom da je riječ o do sada nezabilježenom zanimanju za vina Kvarnera. Osim na nizozemskom tržištu, reportaža će u engleskom prijevodu zahvatiti još jako veliki broj čitatelja s obzirom na snagu Balkeovog pisanja, pa tako i na društvenom mrežama.


– Perswijn će priču o Kvarneru objaviti 22. travnja 2022. godine, što je također odličan timing pred turističku sezonu. Iznimno nam je drago da znalac poput Balkea prepoznaje upravo ono na čemu i mi godinama radimo – osmišljenoj enogastronomskoj ponudi na bazi autohtonih namirnica, u ovom slučaju vina, istaknula je Irena Peršić Živadinov, direktorica TZ Kvarnera koja je zajedno sa suradnicom Renatom Vincek organizirala jedan ovako značajni, kad je kvarnerska vinska scena u pitanju slobodno ga možemo nazvati i povijesni događaj.
– Silno me privukao prostor od Goriških brda do Krka tako da sam ga osobno temeljito istražio. Prošao sam sve lokalitete od kojih su me očarali Vrbnik i primjerice bakarsko-praputnjarska Takala, ali ponavljam, i vina poput žlahtine i sasnsigota. Kako k tome živimo u vremenima kad je na posebnoj cijeni autohtonost, sve pretpostavke za veliki iskorak Kvarnera na kontinentalnu scenu su tu, zaključio je Balke.


S kojim se dakako slažemo uz jednu ogradu – površine pod vinovom lozom i količine apsolutno posebnih vina moraju višestruko narasti.


Ostane li veliki potencijal na mikro količinama, uzalud Balkeovo oduševljenje. Toliko potentni Sansigot danas kod četiri proizvođača doseže ukupne količine od nekoliko tisuća buteljki. Što je apsolutno premalo čak i za minimalne potrebe kvarnerske restoranske scene.