Arca Adriatica

Učenici riječke Tehničke škole grade pasaru po nacrtima iz 1939.

Bruna Matičić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Ideja projekta je turistička valorizacija naše pomorske baštine te zaštita i očuvanje onoga što imamo i što želimo sačuvati za buduće generacije, istaknula je Melita Raukar, županijska pročelnica za turizamU prostoru Tehničke škole Rijeka jučer je svečano položena kobilica tradicijske pasare koja će biti izgrađena u sklopu radionica tradicijske brodogradnje, odnosno Akademije tradicijskih pomorskih zanata i vještina unutar EU projekta »Arca Adriatica«.


Svečanom činu polaganja kobilice prisustvovali su učenici Tehničke škole te voditelji i nositelji projekta Melita Raukar, pročelnica Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj PGŽ-a, Serđo Jadrić, ravnatelj Tehničke škole Rijeka te Robert Mohović, iz Koordinacije udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske, ribarske i brodograđevne baštine Kvarnera i Istre, koji je ujedno i voditelj projektnog zadatka.

Naime, vodeći partner projekta »Arca Adriatica« je Primorsko-goranska županija i provodi se s ciljem zaštite, promocije i turističke valorizacije jadranske pomorske baštine u okviru Programa prekogranične i teritorijalne suradnje Interreg V-A Italija-Hrvatska u razdoblju od 2014. do 2020. godine.


Također, dio projekta se odnosi na organizaciju Akademije tradicijskih pomorskih zanata i vještina, posebno radionica tradicijske brodogradnje, dok je nositelj realizacije projektnog zadatka, odnosno izgradnje nove pasare, Koordinacija udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske, ribarske i brodograđevne baštine Kvarnera i Istre i voditelj Robert Mohović.– Projekt je vrlo zanimljiv jer u našem kraju obnova tradicijskih barki ima puno, ali nove barke se rijetko grade, stoga je ova izgradnja jedno posebno veselje. Naime, izgradit će se tradicijska pasara po nacrtima iz 1939. godine iz Lovrana i mislimo da će učenicima biti zanimljivo vidjeti, ali i sudjelovati u radovima te ako netko od njih bude zainteresiran u budućnosti se tome posvetiti, ovo će mu biti dobar početak, rekao je Mohović.


Radionice tradicijske brodogradnje održavat će se u prostorijama Tehničke škole Rijeka, a učenike trećeg i četvrtog razreda smjera brodogradnje poučavat će brodograditelji Loris i Josip Rubinić, uz nastavnike medijatore, Mariju Marač i Ljiljanu Domazet.U sklopu Akademije tradicijskih pomorskih zanata i vještina i radionica tradicijske brodogradnje prethodno je unutar projekta »Mala barka« s učenicima Tehničke škole obnovljeno nekoliko starih drvenih pasara u Mošćeničkoj Dragi, Malinskoj, Selcu, a kroz projekt su uspjeli osposobiti radionicu i opremiti je potrebnim uređajima i alatom te s brodograditeljem dogovorili izgradnju nove pasare.


– Projekt »Arca Adriatica« nastavak je onoga što smo dosad radili kroz »Malu barku« i cijela ideja projekta u suštini je turistička valorizacija naše pomorske baštine te zaštita i očuvanje onoga što imamo i što želimo sačuvati za buduće generacije.Pored toga, obnavlja se još šest barki na našem području te se nadamo da ćemo do ljeta sljedeće godina imati nove drvene barke koje ćemo prezentirani na našim turističkim manifestacijama i regatama kako bi svijetu pokazali našu vrijednu tradiciju, kazala je Melita Raukar, pročelnica Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj PGŽ-a, naglasivši važnost prijenosa znanja, a Robert Mohović zaključio:


– Premda će zaploviti tek sljedeće ljeto, neka joj već sad bude dobro more!