Upisi do 28. kolovoza

U srednjim školama počinje jesenski rok: Evo koliko je ostalo slobodnih mjesta

Ingrid Šestan Kučić

Strojarska škola za industrijska i obrtnička zanimanja ima još četiri slobodna mjesta za program CNC operater / Snimio Roni BRMALJ

Strojarska škola za industrijska i obrtnička zanimanja ima još četiri slobodna mjesta za program CNC operater / Snimio Roni BRMALJ

Objava konačnih ljestvica poretka očekuje se do utorka, 1. rujna. Dostava upisnica i potrebnih dokumenata za upis u školu u koju se učenik upisao bit će 2. rujna, dok će objava slobodnih upisnih mjesta nakon jesenskog upisnog roka biti 3. rujnaRIJEKA  Za sve osmaše koji u ljetnom upisnom roku nisu uspjeli naći mjesto u željenoj srednjoj školi, sutra počinje jesenski upisni rok i prijave u sustav NISpuSŠ. Prijave obrazovnih programa završavaju 28. kolovoza, a objava konačnih ljestvica poretka očekuje se 1. rujna. Dostava upisnica i potrebnih dokumenata za upis u školu u koju se učenik upisao bit će 2. rujna, objava slobodnih upisnih mjesta nakon jesenskog upisnog roka bit će 3. rujna.


Popunjenost 89 posto


Ono na što mogu računati primorsko-goranski osmaši su 304 upisna mjesta, koliko ih je u srednjim školama ostalo nakon ljetnog upisnog roka, jer u srpnju svoje mjesto u srednjoškolskoj klupi našla su 2.442 završena osnovca. Tako su srednje škole u ljetnom roku popunile čak 89 posto upisne kvote, a najveću popunjenost bilježe riječke srednje škole u kojima je još ukupno 99 slobodnih mjesta te je 95 posto kvote popunjeno. Škole goranskog područja popunile su pak 56 posto upisne kvote i imaju još 64 slobodna mjesta, dok otočne škole imaju 62 slobodna mjesta i 78 posto popunjenu kvotu. Jedina škola riječkog prstena, Pomorska škola Bakar, ima još 21 slobodno mjesto i 78 posto popunjenu kvotu, dok liburnijske škole imaju 90 posto popunjenu kvotu i 33 slobodna mjesta, a jedina vinodolska srednja škola čeka još 25 učenika te je popunila 74 posto kvote.


Traženi programi i oni za koje nije pokazan interes

Programi za koje su učenici ove godine pokazali veliki interes su farmaceutski tehničar, fizioterapeutski tehničar, medicinska sestra opće njege/tehničar opće njege, zdravstveno-laboratorijski tehničar, dentalni tehničar, web dizajner, medijski tehničar, ekonomist, hotelijersko-turistički tehničar, tehničar za mehatroniku, tehničar za računalstvo te automehatroničar. Osmaši su također pokazali velik interes za gimnazijske programe na području Rijeke i Opatije (gdje su ti programi sto posto popunjeni), dok su u Čabru i Delnicama gimnazijski programi slabije popunjeni. S druge strane, za pojedine obrtničke programe učenici su pokazali vrlo slab interes, a prvenstveno je riječ o programima zidar, soboslikar-ličilac te program konobar na otocima i u Crikvenici, dok se u program krojač Trgovačke i tekstilne škole i program vrtlar Graditeljske škole za industriju i obrt na jesenjem roku neće upisivati učenici, jer na ljetnom roku niti jedan učenik nije pokazao interes za ta usmjerenja.
Škole koje sutra neće otvoriti svoja vrata jer su u ljetnom roku popunile cijelu kvotu su: Prva riječka hrvatska gimnazija, Prva sušačka hrvatska gimnazija, Gimnazija Andrije Mohorovičića, Gimnazija Eugena Kumičića Opatija, Salezijanska klasična gimnazija Rijeka, Srednja škola za elektrotehniku i računalstvo, Tehnička škola, Elektroindustrijska i obrtnička škola, Škola za primijenjenu umjetnost, Hotelijersko-turistička škola Opatija te Obrtnička škola Opatija.


Uz tih 11 škola koje imaju stopostotnu popunjenost popunjeni su i gimnazijski programi u Prirodoslovnoj i grafičkoj školi Rijeka, Srednjoj školi dr. Antuna Barca Crikvenica, Srednjoj školi Ambroza Haračića Mali Lošinj i u Srednjoj talijanskoj školi program jezične i prirodoslovno-matematičke gimnazije.


U Ekonomskoj 15 mjesta


Vrlo dobru popunjenost na ljetnom je roku ostvarilo pet škola, a riječ je o popunjenosti kvote iznad 90 posto te će te škole sutra započeti s provedbom jesenjeg roka zbog svega jednog ili nekoliko slobodnih upisnih mjesta. Tako je u Prirodoslovnoj i grafičkoj školi ostalo jedno mjesto slobodno za smjer grafički tehničar dorade, u Medicinskoj školi u Rijeci također je ostalo jedno mjesto za program veterinarski tehničar, a u Građevinsko tehničkoj školi jedno mjesto za program građevinski tehničar. Prometna škola čeka još svega 5 učenika, a Strojarska škola za industrijska i obrtnička zanimanja ima pak 4 slobodna mjesta za program CNC operater. U toj školi ove godine neće upisivati dva dvogodišnja obrtnička programa – zavarivač i proizvođač i monter PVC i aluminijske stolarije. Ekonomska škola Mije Mirkovića ima pak slobodno još 15 mjesta, od toga jedno mjesto za program ekonomist i 14 mjesta za programe za učenike s teškoćama.