Od 17. do 19. svibnja

U Rijeku prvi put stiže cijenjeni međunarodni znanstveni festival Pint of Science

Bruna Matičić

Marina Manganaro i Vanesa Ujčić Ožbolt / Foto Vedran Karuza

Marina Manganaro i Vanesa Ujčić Ožbolt / Foto Vedran Karuza

Festival se održava uglavnom u opuštenim atmosferama pubova, kafića, klubova i slično, ne u vidu klasičnih predavanja, već u ležernom okruženju kroz razgovor sa znanstvenicima i razne tribine Sljedeći tjedan u organizaciji Odjela za fiziku Sveučilišta u Rijeci prvi put u Hrvatskoj održat će se međunarodni znanstveni festival Pint of Science Croatia ili Pinta znanosti Hrvatska, najavile su na konferenciji za novine Marina Manganaro i Vanesa Ujčić Ožbolt, predsjednica i članica Organizacijskog odbora.


– Riječ je o međunarodnom festivalu znanosti koji je prvi put održan 2012. godine u Velikoj Britaniji i polako se proširio u svijetu te se odvija jednom godišnje tijekom triju večeri u svibnju.


Naime, festival se održava s ciljem popularizacije znanosti i edukacije javnosti uglavnom u opuštenim atmosferama pubova, kafića, klubova i slično, ne u vidu klasičnih predavanja, već u ležernom okruženju kroz razgovor sa znanstvenicima i razne tribine, pojasnila je Vanesa Ujčić Ožbolt.
Dodala je da su, zbog epidemiološke situacije i čestih promjena mjera, odlučili novu manifestaciju Pint of science Croatia 2021 održati putem virtualnih kanala, a dogodine se nadaju druženju uživo.


Znanstveni festival Pint of Science Croatia održat će se od ponedjeljka 17. do srijede 19. svibnja na mrežnoj stranici pintofsciencehr.wixsite te na društvenim stranicama festivala Youtube, Facebook i Twitter.


– Osmislili smo zanimljive teme – divlja astronomija, kakav planet B, ima li dokaza za novu fiziku te komarci, smrtonosni i neshvaćeni.


Tijekom dana, od 15 do 18 sati objavljivat ćemo kratke edukativne i zanimljive videomaterijale, pripremili smo i kvizove, a u večernjim satima, od 20 sati, razgovore s posebnim gostima, najavile su članice Organizacijskog odbora.


Budući da je glavni cilj festivala popularizacija i približavanje znanosti svim građanima, bez obzira na dobnu skupinu te buđenje interesa za znanost, pozvale su zainteresirane građane na sudjelovanje i zajedničko uživanje u znanosti.