Talijanski dizajn

U Rijeku i Opatiju stižu povijesni Ferrariji i Alfe, evo gdje se mogu razgledati

Sandy Uran

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

U Kortilu će biti moguće pogledati Giuliettu Sprint iz 1954., Ferrari 308 GTB iz 1980. i Alfu Romeo 8C 2300 iz 1934.U Salonu Grada Rijeke najavljena je izložba »La Grande Bellezza – attraverso il design italiano dell’automobile/kroz talijanski automobilski dizajn« koja se u utorak u 19 sati otvara u Galeriji Kortil, a dan ranije, u ponedjeljak 4. travnja u Centru Gervais u Opatiji.Izložbu su najavili zamjenica gradonačelnika Rijeke Sandra Krpan, generalni konzul Italije u Rijeci Davide Bradanini, pomoćnica konzula Ileana Jančić, gradonačelnik Opatije Fernando Kirigin, ravnatelj Festivala Opatija Ernie Gigante Dešković i voditeljica galerije Kortil Jolanda Todorović.


Foto galerija: "La Grande Bellezza": U Rijeci i Opatiji izložba o talijanskom dizajnu automobila Foto: Vedran Karuza
Krpan je u prigodnom govoru zahvalila organizatorima i istakla važnost i ljepotu talijanskog dizajna te navela kako se raduje ovako velikom i značajnom događaju u našemu gradu te pozvala ljubitelje lijepih automobila da posjete izložbu.Izložba se postavlja u sklopu manifestacije Dani talijanskog dizajna u svijetu, na kojima se ove godine predstavlja povijest talijanskog automobilskog dizajna, sinonimom jedinstvene kulture i stila.


Generalni konzul Italije u Rijeci Davide Bradanini zahvalio je svima koji su potpomogli postavljanje izložbe i iskazao zadovoljstvo projektom kojim se hrvatskim građanima predstavlja važan segment talijanske kulture.Posebno se osvrnuo na izložbene eksponate u kojima će publika moći uživati u Galerij Kortil. To su Giulietta Sprint iz 1954., Ferrari 308 GTB iz 1980. i Alfa Romeo 8C 2300 iz 1934.


Gradonačelnik Opatije Fernando Kirigin također je istaknuo zadovoljstvo ovim dvjema izložbama, a posebno se osvrnuo na onu koja se u ponedjeljak otvara u Centru Gervaisu.Na to se nadovezao i ravnatelj Festivala Opatija Ernie Gigante Dešković ukazavši i na bogatu povijest automobila u Opatiji, te utrke Opatija – Nica.


Voditeljica galerije Kortil Jolanda Todorović govorila je o ljepoti talijanskog dizajna u kojem uživamo i u uporabnim predmetima u svakodnevnom životu kao što su primjerice »caffetiera« ili aparat za espresso.


Foto Vedran Karuza


Dodala je kako su posebno uzbuđeni zbog ove izložbe prekrasnih automobila, na kojoj će uz eksponate biti predstavljen i dokumentaristički materijal: pregled originalnih dizajnerskih nacrta, fotografije, makete i multimedijalni sadržaj.


Foto Vedran Karuza


Izložba će biti postavljena u suradnji Veleposlanstva Republike Italije u Zagrebu, Generalnog konzulata Republike Italije u Rijeci, Talijanskog instituta za kulturu iz Zagreba i Nacionalnog muzeja automobila iz Torina – MAUTO.


Izložba u Rijeci i u Opatiji održava se u suradnji s Gradom Rijeka, Gradom Opatija, Galerijom Kortil – HKD na Sušaku, Festivalom Opatija, Talijanskom unijom i izdavačkom kućom EDIT.U sklopu izložbe 27. travnja bit će održan okrugli stol na temu automobilskog dizajna kojem će nazočiti i prof. Carlo Branzaglia iz Bologne.


Izložbu u Galerij Kortil bit će moguće razgledati radnim danom od 10 do 13 sati i od 17 do 20 sati, te subotom od 10 do 13 sati do 3. svibnja.


U Centru Gervais izložba ostaje otvorena do 26. travnja. U Zagreb, točnije u Tehnički muzej Nikola Tesla, izložba se seli 12. svibnja. Ulaz je slobodan.