Misa

U riječkoj katedrali proslavljen Svjetski dan djedova i baka te starijih osoba

Mirjana Grce

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Čestitavši djedovima i bakama i svim starijim osobama njihov dan, mons. Mate Uzinić pozvao je sve mlađe da izdvoje vrijeme za svoje djedove i bake i druge starije osobeCijela Katolička crkva jučer je slavila prvi Svjetski dan baka i djedova te starijih osoba, kojega je početkom ove godine utemeljio papa Franjo odredivši da se slavi u nedjelju koja je najbliža 26. srpnju, spomendanu sv. Joakima i Ane, Isusovih djeda i bake.


U katedrali sv. Vida misno slavlje je tim povodom predvodio mons. Mate Uzinić, riječki nadbiskup koadjutor i predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj.


Lijepa poruka


Čestitavši djedovima i bakama i svim starijim osobama njihov dan, pozvao je sve mlađe da izdvoje vrijeme za svoje djedove i bake i druge starije osobe – na darivanje vremena jedni drugima. Starije okupljene u katedrali pozdravio je rekavši da mu je draga njihova prisutnost u crkvi, da su oni uvijek tamo, i kada drugih nema.
– Što danas u našem svijetu najviše ugrožava ne samo vas djedove i bake nego i u odnosu prema vama i nas mlađe i društvo u kojem živimo, pitao je mons.


Uzinić u propovijedi i dogovorio da je to, s jedne strane, pomisao djedova i baka, koja se može pojaviti, da je njihov život završen, da ne mogu više ništa darovati ili dati, a s druge strane s tim povezana misao kod mlađih, sinova i kćeri, unuka, ali i društva, da su starije osobe napravile svoje i da više ništa ne mogu dati, kao i to da ih se često promatra i kao teret.


Naglašeno je poručio da je to »nešto što dehumanizira starije osobe i još više mlađe osobe i društvo u cjelini, ali i Crkvu, jer to je i problem Crkve«.


Pitao je i kako ne dozvoliti da takav pogled dominira u Crkvi, društvu i obiteljima te rekao da u tome može pomoći papa Franjo, koji je baš iz toga razloga proglasio ovaj Svjetski dan i poslao lijepu poruku svakoj pojedinoj starijoj osobi, naslovljenu »Ja sam s tobom u sve dane«.


– To je moguće na način da jedni drugima dademo ono čega danas najmanje imamo – da to čega najmanje imamo stavimo u Isusove ruke i dozvolimo mu da to što smo darovali jedni drugima postane znak ohrabrenja, i za jedne i za druge. To je vrijeme, analizirao je iznijevši i svoja osobna iskustva.


Isto tako, rekao je da nas današnji način života čini onima koji nemaju vremena za neke bitne stvari, a da je jedno od toga darovati svoje vrijeme svojim starijim roditeljima, djedovima i bakama, odnosno »to svoje vrijeme učiniti našim vremenom«.


Poručio je da to mijenja život starijih osoba, koje žive od vremena koje im posvetimo, a jednako tako i mlađih »jer u tome vremenu možemo puno toga primiti bez čega ne možemo graditi budućnost«. K tome, objasnio je da papa Franjo u poruci »Ja sam s tobom u sve dane« piše što u toj uzajamnosti možemo međusobno dati i primiti.


Zagrljaj i pjesma


– Papa vas starije osobe, polazeći od vlastitog primjera novog poziva koji je primio kao rimski biskup, poziva da kao djedovi i bake, kao starije osobe otkrijete svoj novi poziv u otvorenosti Duhu Svetome, koji ono malo što još imate, vašu slabost, vašu bolest, nemoć može pretvoriti u izvrstan dar za nas, a onda i za društvo i Crkvu, izdvojio je sumirajući da u smislu dara starijih osoba mlađima Papa izdvaja tri riječi.


– Da mogu darovati svoje snove, koji na taj način postaju naše novo viđenje stvarnosti koju živimo; zatim svoja sjećanja koja nam na nov način mogu pomoći u suočavanju s izazovima s kojima su se oni već suočili; i na kraju da starije osobe mogu mlađima darovati svoje molitve, koje su ponekad puno snažnije od onoga što mi mlađi svojom aktivnošću možemo napraviti, zaključio je i opetovano pozvao na darivanje vremena jedni drugima, u ljubavi.


Liturgijsko pjevanje u katedrali vodio je zbor duhovne obitelji Omnia Deo, na kraju mise kao dar starijim osobama izvevši pjesmu njima posvećenu. Riječ je o pjesmi »U zagrljaju vrimena«, autora Frane Bilića, Joška Ćalete i Krunoslava Šokca, koju je iznjedrila inicijativa Vijeća HBK za život i obitelj: »Zagrlimo starije pjesmom«.