Sajam

U ponedjeljak je novi “Zeleni Kastav”, organizatori najavljuju pravo obilje svega u ponudi

Portal Novi list

Foto Branko Jani Kukurin

Foto Branko Jani Kukurin

Na 59. "Zelenom Kastvu" očekuje se 30 sudionika, uglavnom stalnih uzgajivača i proizvođačaPlodovi marljivih sudionika “Zelenog Kastva” dozrijevaju i dolaze na 59. izdanje sajma koji će se održati u ponedjeljak, 13. srpnja, u vremenu, do 18 do 21 sat, na kastavskoj Fortici.


“Naš proslomjesečni “Zeleni Kastav” posjetio je državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, gospodin Zdravko Tušek.


Obišao je sve sudionike, porazgovarao sa njima o njihovim planovima i teškoćama, te smo dogovorili i sastanak u Ministarstvu sa ciljem potpore i pomoći udruzi sudionika “Zeleni Kastav” koja ima puno planova vezano uz sajmove, edukaciju stanovništva , razvoj lokalne ekološke poljoprivrede”, poručila je volonterska koordinatorica sajma Irena Kukurin Barić.


S 82 godine i dalje u poljoprivredi
Na 59. “Zelenom Kastvu” očekuje se 30 sudionika, uglavnom naših stalnih uzgajivača i proizvođača – najlokalnija je OPG Smojver Milka iz Jurčići kraj Kastva, koja ima 82 godine i još se bavi poljoprivredom


“Ona je sjajna energična, draga gospođa koja radi i sada što je radila cijeloga života. Uzgaja malo povrća i prekrasno cvijeće „statice“ koje se osuše i traju jako dugo.


Na sajam donosi i malo blitve organskog uzgoja. Njezina životna priča je prožeta radom, a planira objaviti i knjigu”, dodaje Irena Kukurin Barić.


Ponovo stiže i OPG Petrinjčica, donose plave, sočne, slatke američke borovnice, organski uzgoj u dijelu netaknute prirode okolice Petrinje.


Iz Hrvatskog Zagorja, okolice Tuhelja, dolazi OPG Pleško Brankica sa proizvodima ruža “Damascena”, starinskih sorti koje imaju intenzivan miris, a koriste se u izradi kozmetike i prehrani – donose kreme, hidrolate, sirupe, likere, marmelade, latice sušenih ruža.


OPG Picek Jasna – vrt “Mala vidrica” iz okolice Županje dolazi sa sezonskim bobičastim voćem, a OPG Loboda iz Slavonije donosi marelice i breskve. OPG Karas iz okolice Karlovca dolazi sa prvim žutim lubenicama, a OPG Kukurin iz Kastva sa zadnjim ovoljetnim jabukama starih sorti.


Izobilje svega u ponudi


U uobičajenoj ponudi, kao i do sada biti će izobilje svega – mlade salatine, rigice, radića, glavica salate, mlade blitvice, mlade kapulice, mladog češnjaka, raštike, mrkve, rotkvica, stare kapule, graha, žitarica, brašna i palenti, pomidora, krastavaca, paprike, mladog krompira, tikvica, cikle, mladog kelja i mladog kupusa, savijača, kruha i kroasana, marmeladi i džemova bobičastog i drugog voća, salsi, „konšerve“, sušenih gljiva, svih mogućih sirupa, izobilje prerađevina – senfova, namaza, octeva, ulja i smole iz Amazone, jaja kokica sa podnožja Velebita sa ličke strane, med i apikompleksi, čuveni ocat po recepturi Sv. Hildegard, tjestenine raznih okusa i oblika, energetske pločice sušenog voća i orašastih plodova, razne kombinacije meda i dodataka za jačanje imuniteta, prirodni enzimi, sokovi aronije u raznim kombinacijama, čajevi od ljekovitog bilja, konopljino ulje, proteini i kozmetika, granulat sikavice i mješavina čaja od lista sikavice za detoksikaciju i bolju funkciju jetre, aromatično vino i likeri, sredstva za njegu naših domova i odjeće, presadnice ukrasnog bilja.Bogatu ponudu upotpuniti će i kravlje mlijeko, jogurti, sirutka i sirevi sa raznim začinima, ponovno će sa nama biti i OPG Perković iz Slavonije sa kozjim mlijekom, sirutkom i sirevima raznih okusa i začina, dimljeni i nedimljeni, a i uobičajena bogata ponuda suhomesnatih proizvoda Kmetije Žgajnar iz Postojne.


Dobri duh Amazone “Mayantu” dolazi sa smolama i uljima, a Ana Borović objasnit će zainteresiranima ua što se sve koriste ovi “lijekovi iz prirode”.


Dva lokalna OPG-a donose eterična ulja lavande, hidrolat, sapun, vrećice sušene lavande i jastuke punjene lavandom. Očekuje se i vrlo bogata ponuda kozmetike, parfema, šampona, sapuna i krema za “zdravlje” od ljekovitog bilja.


Stižu DIP-ovci


I ovoga puta na sajam DIP-ovci sa volonterima i voditeljicom – Martom Berčić. U ponudi imaju svakojakih rukotvorina iz recikliranih prirodnih materijala.


“Budite humani i, molim vas, nemojte završiti kupovinu, a da jednu sitnicu ne kupite i kod njih, po principu predložene donacije za koju se dobije potvrda. Jako im puno znači da su prihvaćeni.Sve su to mladi ljudi s puno zdravstvenih teškoća. Skupljaju novac za uređenje njihovog novog poslovnog prostora”, moli Irena Kukurin Barić.


Na INFO Zeleni Kastav, koji će uobičajeno biti smješten na samom ulazu u prostor Fortice, dezinficirajte ruke sa sredstvom na stolu, a moći ćete dobiti sve informacije vezano uz održavanje sajmova, učlanjenja u neku od Grupa solidarne razmjene, akcije sakupljanja čepova koja je u tijeku, akcije darivanja/posuđivanja knjige.


“Sa nama će biti i naši prijatelji “redari” iz UHBDR Kastav, te vas molimo da poštujete njihove upute oko parkiranja, zaustavljanja i nestvaranja gužve, kako bismo ispoštovali sve naputke Grada Kastva i Kriznog stožera CZ Grada Kastva”, dodaje Irena Kukurin Barić.


Mjesec bez plastike


Mjesec srpanj je “mjesec bez plastike”, te će na sajmu nastojati da je što manje koristimo, a ujedno pozivaju posjetioce da dolaze u kupovinu sa platnenim torbama, kako bi time dali mali prilog za budućnost čovječanstva.


Tijekom sajma, u ponedjeljak će imati i uobičajeno javljanje uživo na Radio Kastvu, sa nagradnom igrom za slušatelje.


Prostor druženja i ovoga puta krasiti će radovi dječice osnovnih škola i vrtića iz Kastva i okolice,


“Veliko im hvala. Veliko hvala i Gradu Kastvu, Kriznom stožeru CZ Grada Kastva, TZ Grada Kastva, LAG-u Terra Liburna, HUBDR Kastav i našem dragom prijatelju – fotografu/ volonteru, Branku Janiju Kukurinu koji je sa nama od prvoga sajma.


Hvala našim uzgajivačima i proizvođačima, hvala sadašnjim i budućim volonterima. Veselimo se ponovnom druženju, molimo da budete odgovorni”, poručuje Irena Kukurin Barić.