ZAHTJEVNO SNIMANJE

U njemačkoj ekipi koja je u Gorskom kotaru snimala film o risu bio je i opatijski fotograf: ‘Izuzetno su plahi’

Aleksandra Kućel Ilić

Snimio Petar KÜRSCHNER

Snimio Petar KÜRSCHNER

Film su tijekom pet dana u Gorskom kotaru snimali francusko-njemačka TV kuća ARTE i njemački ZDF u produkciji »Gebrüder Beetz«OPATIJA – U ekipi koja je tijekom srpnja ove godine u Gorskom kotaru snimala film o risu za francusko-njemačku TV kuću ARTE i njemački ZDF u produkciji »Gebrüder Beetz«, inače poznate, nagrađivane produkcijske kuće, nalazio se i renomirani opatijski fotograf Petar Kürschner. Bio je u ulozi istraživača, voditelja snimanja i fotografa, te nam je ustupio snimljeni press-materijal.


– Film smo trebali snimati u Sloveniji i u Hrvatskoj u trećem mjesecu no zbog korone se snimao u Njemačkoj i sada u Hrvatskoj. Izuzetno mi je drago što smo snimali na području NP Risnjak i Gorskog kotara, jer će na ovaj način naš kraj dobiti jednu neprocjenjivu reklamu, naglasio je Petar Kürschner.


Promocija


Na upit gdje i kada će se film moći vidjeti kaže:
– Emitirat će se jedanput mjesečno na TV ARTE-u i ZDF-u, tj. njihovim postajama diljem svijeta, ali i druge kuće će kupiti pravo na emitiranje, tako da će ga biti posvuda. Kada će biti premijera filma ne znam. Uglavnom to bude nekih godinu dana nakon snimanja iako to nije pravilo, a točnu informaciju ću tek dobiti. Nacionalni park Risnjak nam je išao na ruku pošto smo bez problema dobili dozvolu za snimanje bez naknade. Dali su nam otvorene ruke da izaberemo gdje ćemo snimati, naravno uz poštivanje pravila NP Risnjak, ispričao je po završetku petodnevnog snimanja Petar Kürschner.


Snimio Petar KÜRSCHNER


Redateljica filma je Keti Vaitonis koja taj posao uspješno radi 25 godina, kamerman Jens Saathoff koji se također bavi snimanjem filmova nekih 25 godina, te snima različite materijale, od reklama do dokumentarnih filmova po cijelom svijetu. Ton majstor u filmu o risu je Dirk Ferber, čovjek koji je u svojoj struci također cijenjen i angažiran u poslovima diljem svijeta.


– Sam film o risu dio je serijala »Europeans Big Six« i svaka epizoda traje oko 55 minuta. Bit će prikazano šest velikih zvijeri Europe. Prijatelj, redatelj Sebastian Lindemann primjerice snima divlje bizone po Rumunjskoj, nastavlja priču Kürschner koji je ostvario još jedno međunarodno poslovno iskustvo.


Dobra ekipa


Film o risu ima i svoje, pažljivo odabrane protagoniste. Prvi je veterinar, predavač na fakultetu i istraživač projekta Life Lynx Vedran Slijepčević koji prati risove preko GPS ogrlice. Drugi je Damir Lenac koji zajedno sa suprugom kod Mrzle Vodice vodi farmu Romanovski ovce »Queen Sheep«.


U filmu će se pojaviti kao uzoran primjer budući da je postavio dva kilometra električnog pastira kako bi zaštitio svoje ovce od divljači. Ekipa je snimila kako je Vedran Slijepčević preko GPS-a pratio risa Borisa koji je bio u okolici spomenute farme. Treći su protagonisti filma Amir Hadžibeganović i Marta Blažević. Amir je »wildlife« entuzijast koji život provodi u divljini te s svojim psom imena Kinai traži plijen na kojeg stavlja foto zamke.


Također fotografira divljač, a TV ekipa ga je snimila kako na proplanku čeka risa i uspijeva ga »uhvatiti kamerom« što je rijetkost. Naime, risovi su noćne, plahe životinje i jako ih je teško vidjeti tijekom dana. Marta iz filma o risu je također vezana uz Opatiju u kojoj je odrastala, a po struci je diplomirana inženjerka biologije. Vlasnica je obrta Astra Divina i održava radionice branja ljekovitog bilja, te je nekad radila u Parku prirode Učka.