Proširenje usluge

U Marinićima novi kabinet za senzornu integraciju, evo zašto je to važno za djecu s teškoćama

Sanja Gašpert

Kabinet je otvorila tvrtka INC d.o.o., čija je osnovna djelatnost projektiranje senzornih soba

Kabinet je otvorila tvrtka INC d.o.o., čija je osnovna djelatnost projektiranje senzornih soba

Otvaranjem kabineta trebale bi se smanjiti dugačke liste čekanja djece s teškoćama na pravovremeni edukacijsko-rehabilitacijski tretmanVIŠKOVO – U Marinićima je otvoren novi kabinet za senzornu integraciju, unutar kojeg će se pružati edukacijsko-rehabilitacijske usluge, kao i logopedskog kabineta za logopedske tretmane.


Riječ je o uslugama koje su deficitarne na većem području Hrvatske, pa tako i u Primorsko-goranskoj županiji. Otvaranjem kabineta, čemu je nazočila i zamjenica načelnice Općine Viškovo Snježana Podobnik, trebale bi se smanjiti dugačke lista čekanja djece s teškoćama na edukacijsko-rehabilitacijski tretman i omogućiti im pravovremeni tretman.


Kabinet je otvorila tvrtka INC d.o.o., čija je osnovna djelatnost projektiranje senzornih soba, odnosno kabineta senzorne integracije i snoezelen soba, proizvodnja senzornih elemenata te pružanje usluga terapije senzorne integracije i logopedskih tretmana u opremljenim kabinetima unutar prostora tvrtke.
Tvrtku INC d.o.o. osnovalo je troje mladih poduzetnika s područja Rijeke, Antonia Žmikić, Alen Guštin i Edis Tabaković. Terapije senzorne integracije provodit će edukacijski rehabilitator Lidija Iličić, a logopedske tretmane magistra logopedije Anja Benšić.


INC je prva tvrtka u Hrvatskoj koja pruža rehabilitacijsko-edukacijske tretmane, ali i oprema senzorne sobe u drugim ustanovama te su uspjeli spojiti industriju i struku pod istim krovom.


Djeca i osobe s poremećajima poput poremećaja iz spektra autizma, cerebralne paralize, ADHD-a, intelektualnih teškoća ili demencija, nerijetko imaju poteškoća u senzornoj integraciji, odnosno pridavanju smisla senzornim informacijama i odgovorom na zahtjeve okoline.


Kabineti za senzornu integraciju su prostori koji im omogućavaju optimalne uvjete za obradu osjetilnih informacija, a time i stvaraju mogućnost za usvajanje novih vještina i učenje.