Korak naprijed

U KBC-u Rijeka danas s radom počinje nova ambulanta: Odsad specijalisti dolaze pacijentima, a ne obrnuto

Sanja Gašpert

Ambulanta je zamišljena tako da specijalisti dolaze pacijentima, umjesto da pacijenti obilaze specijaliste po bolniciRIJEKA – Povodom Dana ružičaste vrpce, koji se obilježava prve subote u listopadu s ciljem upozoravanja na važnost ranog otkrivanja raka dojke kako bi se povećao broj izlječenja, Klinički bolnički centar Rijeka danas na Klinici za radioterapiju i onkologiju stavlja u funkciju, odnosno počinje s radom nova Ambulanta za suradne djelatnosti. Nova multidisciplinarna ambulanta omogućit će onkološkim pacijentima da na jednom mjestu obave više specijalističkih pregleda.


– Jedan od najvećih sadašnjih fokusa Klinike za radioterapiju i onkologiju je poboljšanje kvalitete života i uvjeta liječenja onkoloških bolesnika. Sukladno navedenom, Klinika za radioterapiju i onkologiju trenutno radi na više projekata koji za cilj imaju upravo navedeno, ističe v. d. predstojnice Klinike za radioterapiju i onkologiju doc. dr. Ivana Mikolašević, dodajući da je jedan od projekata koje Klinika za radioterapiju i onkologiju radi i otvaranje Ambulante za suradne djelatnosti u suradnji s Klinikom za anesteziologiju i reanimatologiju (prof. dr. Alen Protić, doc. dr. Vlasta Orlić i suradnici), Zavodom za kliničku, zdravstvenu i organizacijsku psihologiju (Ivana Rede, prof.) i Zavodom za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu (prof. dr. Tea Schnurrer-Luke Vrbanić i suradnici).


Timski pristup


Predstojnica Klinike ističe da ova multidisciplinarna ambulanta u prostorima Dnevne bolnice Klinike za radioterapiju i onkologiju predstavlja značajan iskorak Kinike za onkologiju u smjeru poboljšanja kvalitete liječenja, od čega najveću korist imaju upravo pacijenti.
– Konkretno, otvaranjem ove ambulante, onkološki će bolesnici moći na jednom mjestu učiniti više potrebnih pregleda, jer je ambulanta zamišljena tako da specijalisti dolaze pacijentima, umjesto da pacijenti obilaze specijaliste po bolnici. U prostorima Dnevne bolnice Klinike za radioterapiju i onkologiju opremili smo prostor – ordinaciju za suradne djelatnosti, gdje će anesteziolog koji se bavi liječenjem boli, psiholog i specijalist fizikalne medicine pregledavati onkološke bolesnike i ordinirati potrebnu terapiju, ističe predstojnica Klinike.


Navedenim pristupom onkološki bolesnici više neće morati odlaziti na druge klinike i na drugi lokalitet (Sušak), nego će sveobuhvatnu skrb dobiti u prostorima Klinike za radioterapiju i onkologiju. Ova je multidisciplinarna ambulanta prvi u nizu projekata koje Klinika za onkologiju planira realizirati u tekućem periodu.


– Moram u ime Klinike za radioterapiju i onkologiju izraziti veliku zahvalnost našim kolegama s drugih klinika i zavoda koji su se s nama upustili u realizaciju ovih projekata. Osobno smatram da je jedini ispravni pristup liječenju svakog bolesnika, a osobito onkološkog bolesnika, sveobuhvatan timski pristup, odnosno multidisciplinarnost. Suočeni smo s deficitom zdravstvenog osoblja i ovakav pristup sigurno predstavlja dodatno opterećenje našim djelatnicima, ali svi skupa smo to prihvatili i s veseljem krenuli u projekte koji za cilj imaju poboljšanja skrbi za onkološke bolesnike kao jednu od najosjetljivijih populacija bolesnika. S obzirom na obilježavanje Dana ružičaste vrpce, navedena ambulanta za suradne djelatnosti upravo počinje s radom u okviru naše Klinike, poručuje doc. dr. Mikolašević.


Interna preraspodjela


Kako bi što više potrebnih usluga približili onkološkim pacijentima u okviru Klinike za radioterapiju i onkologiju, uvedeno je i izvođenje manjih terapijskih procedura. Internom preraspodjelom unutar bolnice, osiguran je ultrazvučni aparat koji se sada nalazi u prostorima Dnevne bolnice Klinike za radioterapiju i onkologiju, a jedna od usluga koja se sada pruža u okviru Klinike za radioterapiju i onkologiju je i evakuacija pleuralnog izljeva koji nastaje kao posljedica onkološke bolesti. Onkološki pacijenti s pleuralnim izljevima su vrlo često u teškom stanju te su morali radi evakuacije ići na drugi lokalitet, Sušak. Slijedom navedenog, evakuacije pleuralnog izljeva se sada izvode na Klinici za radioterapiju i onkologiju za onkološke pacijente. Klinika trenutno radi na više projekata koji za cilj imaju poboljšanje dijagnostike i liječenja, kao i povećanje kvalitete skrbi za onkološke bolesnike, pri čemu se velikim djelom vodimo mišlju da što više zdravstvenih usluga približimo našim pacijentima, zaključno dodaje predstojnica Mikolašević.


Predstojnik Klinike za anesteziologiju, intenzivnu medicinu i liječenje boli, prof. dr. Alen Protić naglašava da ambulanta za bol već dugi niz godina brine o onkološkim bolesnicima točnije o njihovoj boli. Bol je ograničavajući faktor za kvalitetu života, psihičko stanje, a shodno tome i konačan uspjeh liječenja onkoloških bolesnika, ističe prof. dr. Protić. Povećanje dostupnosti liječnika anesteziologa koji se bave boli u KBC-u Rijeka eksponencijalno raste, iz godine u godinu se povećava broj termina i sati rada ambulante za bol, a odnedavno je ona uspostavljena i fizički u samim prostorijama Klinike za onkologiju.


– Time mislimo kako je napravljen iskorak ne samo u fizičkoj dostupnosti, već i u dodatno boljoj posvećenosti takvim teškim i medicinski zahtjevnim bolesnicima. U planu je dodatan razvoj ambulante za bol u smislu daljnjih invazivniji i učinkovitijih načina liječenja onkoloških bolesnika za što je potrebna sinergija između županijskih zdravstvenih ustanova te obiteljskih liječnika, poručuje prof. dr. Protić.


Važna rehabilitacija


Onkološkim će pacijentima u novoj ambulanti na raspolaganju biti i specijalisti fizijatrije, jer je rehabilitacija onkoloških bolesnika zahtjevan i izazovan proces, a brz i pravilan pristup bolesniku od iznimne je zdravstvene i društvene važnosti.


– Brojni su klinički dokazi da konvencionalne rehabilitacijske intervencije imaju uspješan učinak na očuvanje i vraćanje funkcije te poboljšavaju kvalitetu života ove osjetljive skupine bolesnika, ističe prof. dr. Tea Schnurrer-Luke-Vrbanić, pročelnica Zavoda za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu. Pri Zavodu za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu KBC-a Rijeka formiran je tim zdravstvenih djelatnika kao dio multidisciplinarnog tima koji skrbi o onkološkim bolesnicima.


– Pritom liječnici-specijalisti fizikalne i rehabilitacijske medicine obavljaju specijalističko-konzilijarne preglede, određuje se individualni rehabilitacijski program, a fizioterapeuti i radni terapeuti provode terapijske postupke. Organiziranjem polikliničke specijalističko-konzilijarne ambulante pri Klinici za onkologiju KBC-a Rijeka, navedene zdravstvene usluge iz područja fizikalne i rehabilitacijske medicine bit će dostupne onkološkim bolesnicima na jednom mjestu, što će uvelike poboljšati cijeli proces zdravstvene skrbi, naglašava pročelnica Schnurrer-Luke-Vrbanić.


Tim psihologa


Pored spomenutih specijalista, onkološkim je bolesnicima u novoj ambulanti na usluzi i tim psihologa na čelu s pročelnicom Zavoda za kliničku, zdravstvenu i organizacijsku psihologiju Ivanom Rede.


– Svakodnevni život je sam po sebi pun izazova i nepredvidljivih situacija, što od nas zahtijeva kontinuiranu prilagodbu. Kada se toj kompleksnosti pridoda spoznaja o oboljenju od onkološke bolesti, niz pitanja i egzistencijalni strah, jasno je da sama skrb o tjelesnim funkcijama nije dovoljna. Kod onkoloških pacijenata nije važno samo liječiti tijelo, s obzirom na to da je jasno da adekvatna slika o sebi i razvijanje uspješnih strategija suočavanja doprinose tjelesnom zdravlju, govori pročelnica Rede, dodajući da im se pacijentice obraćaju s povjerenjem, i najmanje što mogu učiniti kao dio tima jest da uključe sva svoja znanja, profesionalna i osobna, kako bi period od saznavanja dijagnoze i liječenja bio što lakši i uspješniji.