Sinoda

U katedrali sv. Vida otvoren sinodalni proces za Riječku nadbiskupiju

Jakov Kršovnik

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Mons. Devčić istaknuo je da je sinoda vrijeme za vidjeti što se čini dobro, a što ne. Što Crkva treba činiti, na razini cijelog svijeta, ali i u svakoj biskupiji, zajednici, pa sve do obitelji i vjernika kao pojedinacaPapa Franjo otvorio je sinodu ne zato što želi drugu Crkvu, već želi drugačiju Crkvu, koja je otvorena i bliska čovjeku, hoda s čovjekom, ugledajući se u Isusa Krista. Sveti Otac poziva nas na sinodalni hod, a kao prioritet ističe susret s Gospodinom, koji se događa u molitvi, razmatranju Svetog pisma i praćenju znakova vremena, kazao je riječki nadbiskup, mons. Ivan Devčić na otvorenju sinodalnog procesa za Riječku nadbiskupiju, u katedrali sv. Vida.


Podsjetimo, sinodalni hod na razini sveopće Crkve započeo je 10. listopada euharistijskim slavljem kojega je u bazilici sv. Petra predvodio papa Franjo. Odvijat će se u cijeloj Crkvi od 2021. do 2023. godine pod nazivom “Za sinodalnu Crkvu: zajedništvo, sudjelovanje i poslanje”.


Pozvani su sudjelovati svi vjernici, a na kraju će biskupska sinoda biti održana u Rimu. Mons.
Devčić istaknuo je da je sinoda vrijeme za vidjeti što se čini dobro, a što ne. Što Crkva treba činiti, na razini cijelog svijeta, ali i u svakoj biskupiji, zajednici, pa sve do obitelji i vjernika kao pojedinaca.


Podcrtao je važnost slušanja drugih, jer čovjek ima potrebu da bude slušan, vrednovan kao osoba, a ne kao puki slučaj.


– Čovjek je slika Božja, a ne predmet. Zato je potrebno slušati druge, slušati ih srcem, a ne davati automatska rješenja njihovim problemima. Slušamo li mi, braćo i sestre, jedni druge onako iskreno, ili čujemo na jedno uho, a na drugo nam što smo čuli izađe van?, upitao je mons. Devčić.


Papa Franjo naglasio je da sinoda nije parlament ili ispitivanje javnog mnijenja nego crkveni događaj u kojem glavnu ulogu ima Duh Sveti, a što je ponovio i mons. Devčić.


– Bitno je da budemo čvrsto povezani s protagonistom sinode, Duhom Svetim, i da budemo poslušni njegovim nadahnućima. To je jamstvo za uspjeh sinode. Sinoda bi trebala probuditi promjenu u našem odnosu prema Bogu, učiniti nas spremnima za traženje i izvršavanje Božje volje u našem životu i životu crkvene zajednice kojoj pripadamo, rekao je riječki nadbiskup.


Riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić kazao je da papa Franjo želi Crkvu koja uključuje sve njene članove: biskupe, svećenike, redovnike i redovnice, sve vjernike, ne samo one koji su aktivni u crkvenom životu, koji prakticiraju svoju vjeru nego i sve one koji su otišli daleko od Crkve, koji su negdje na rubu.


– Ovaj sinodalni put treba nam pomoći da dođemo do svih, kako bismo se zajednički izgradili, poručio je mons. Uzinić.