PUHAČKI ORKESTRI

U Kastvu se druži, svira i zabavlja 600 glazbenika: Kruna na proslavi “stotke” Glazbenog društva Spinčići

Sanja Gašpert

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

Trinaest orkestara iz Hrvatske, Slovenije i Italije s više od 600 glazbenika održalo je koncertni dio programa u Školskoj sportskoj dvorani "Matija Katalinić" u Kastvu.KASTAV – Kastav je danas domaćin 47. susreta puhačkih orkestara Istre, održanog u organizaciji Glazbenog društva Spinčići, u sklopu programa obilježavanja Dana Grada Kastva. Trinaest orkestara i dva mažori tima iz Hrvatske, Slovenije i Italije s više od 600 glazbenika održalo je koncertni dio programa u Školskoj sportskoj dvorani “Matija Katalinić” u Kastvu, dok je mimohod najavljen na Crekvini otkazan zbog izrazito loših vremenskih prilika. Međutim, ni kiša, ni tuča, ni nagli pad temperature zraka nisu spriječili glazbenike da Kastavcima pokažu sve ono za što su se pripremali u protekloj godini.


Susret je otvorio gradonačelnik Kastva Matej Mostarac, koji je izrazio žaljenje što i sam nije bio članom nekog glazbenog društva.
– Kad vidim kako se dobro zabavljate i učite glazbu, žao mi je što i sam nisam bio članom nekog glazbenog društva. Ni ova kiša nije poremetila vaš entuzijazam, želju da pokažete što znate, druženje, sve ono što ovakvi susreti donose. Ovaj susret kruna je proslave stote godišnjice našeg Glazbenog društva Spinčići. U našem je gradu puno tradicije, pa tako ove godine imamo 47. susret puhačkih orkestara Istre, 59. sportske igre, kao i jutros održani 40. kastafski kros. Danas se u našem gradu druži, svira, zabavlja 600 glazbenika, koje je sve okupio naš “stogodišnjak” – GD Spinčići. Nakon primanja kod hrvatskog predsjednika, ovim susretom završava obilježavanje njihove vrijedne obljetnice, započeto prošle godine, kazao je gradonačelnik Mostarac.Susret puhačkih orkestara treći se put održava u Kastvu, gdje su se okupili orkestri mahom iz Hrvatske te po jedan iz Slovenije i Italije. Uz domaćina, u Kastvu se se predstavili puhački orkestri iz Lovrana, Buja, Buzeta, Pazina, Vižinade, Roča, Sv. Lovreča, Rovinja, Tara, Babića, Breg Doline i Marezigea.


– Naše društvo, koje je lani počelo s obilježavanjem stote godišnjice postojanja, treći put organizira susret puhačkih orkestara Istre i jako smo ponosni na to. Susret je u Kastvu trebao biti održan prošle godine, ali je zbog epidemije koronavirusa odgođen. Nažalost, nismo bili u prilici danas održati defile po Kastvu, ali Kastavci će nas imati prilike čuti i vidjeti na današnjem koncertu, kazala je predsjednica GD-a Spinčići Lorena Blažić Poščić najavljujući 48. susret sljedeće godine u Bujama.