Pozitivan trend

Turista iz Češke u Rijeci u srpnju 331 posto više nego lani

Alenka Juričić Bukarica

Foto Nel Pavletić/Pixsell

Foto Nel Pavletić/Pixsell

Jako je raslo i poljsko tržište, oko 25 posto, narastao je i promet sa slovačkog tržišta koji je oko 60 posto bolji nego lani. Vidi se i oporavak austrijskog tržišta sa 60-postotnim rastom u odnosu na laniPromatrajući brojeve dolazaka turista u Rijeku tijekom srpnja primjetan je oporavak tržišta s obzirom na to da brojeve pokazuju da je Rijeka dosegnula 80 posto dolazaka te 87 posto noćenja iz rekordne 2019. godine, istaknuli su u Turističkoj zajednici grada (TZG) Rijeke.


Naime, prema podacima riječkog TZ-a, ukupno je u srpnju u gradu boravilo oko 22.300 turista, a ostvaren je ukupan fizički turistički promet od oko 77.000 noćenja. U srpnju 2019. je pak bilo oko 28.000 turističkih dolazaka te oko 88.000 noćenja.


Pritom je primjetan rast s tržišta Njemačke, i to za 8,5 posto, jako je raslo i poljsko tržište, konkretno oko 25 posto. Povećanje se vidi i sa švicarskog tržišta, i to za 20 posto, a rastu i domaća noćenja, i to za 5,5 posto.


»Negativna« Italija
Ono što svakako treba istaknuti jest iznimno povećanje broja noćenja s tržišta Češke, koje je u odnosu na lani, kada je također Rijeka imala željezničku liniju RegioJeta, u plusu od čak 331 posto. U srpnju je narastao i promet sa slovačkog tržišta koji je oko 60 posto bolji nego lani, a vidljiv je i oporavak austrijskog tržišta koje bilježi također 60-postotni rast u odnosu na lani.


Nažalost, negativan je trend još uvijek prisutan s tržišta Italije s kojeg je zabilježen pad od 44 posto, u minusu od 32 posto je i Mađarska, a definitivno se jako velik pad bilježi s tržišta Španjolske, i to čak 92 posto.


U prvih su sedam mjeseci pak turistički dolasci dosegli 50 posto, a noćenja 62 posto ostvarenja iz pretpandemijske 2019. Konkretno, ukupno je od početka godine u gradu boravilo oko 45.000 turista te je ostvareno oko 153.000 noćenja, dok je 2019. u prvih sedam mjeseci Rijeka imala gotovo 90.000 dolazaka i 248.000 noćenja.


Foto Mateo Levak


Oporavak i u ovom periodu ponovo predvode češki i slovački turisti koji su znatno nadmašili svoje dolaske iz 2019. godine, dok se ostala glavna emitivna tržišta kreću na nivou 65 do 86 posto dolazaka u odnosu na usporedivo razdoblje 2019.


Petar Škarpa, direktor TZG-a Rijeke, istaknuo je kako je doista vidljiv oporavak tržišta.


– Svakako, pogotovo ovih nama bližih tržišta. Naime, ostvarili smo doista dobre rezultate s naših glavnih emitivnih tržišta, s time da je već i lani, a posebno i ove godine, oporavku jako doprinijelo češko tržište, a isto tako i slovačko.


Ono što je definitivno izostalo u odnosu na pretpandemijske godine jesu gosti iz Italije i Španjolske. Jasno, to je rezultat epidemioloških mjera i stanja na samim tim tržištima, a što se onda odrazilo i na puno manje dolaske i u Rijeku, kazao je Škarpa.


Naime, brojevi pokazuju da i u ovom segmentu najsporiji oporavak bilježe turistički dolasci iz Italije, Mađarske i Španjolske.


Također, primjetan je trend gotovo potpunog izostanka turista s dalekih tržišta, isključujući tržište SAD-a, koji se u Rijeci, nažalost, pojavljuju samo sporadično što je znatno utjecalo na izostanak snažnijeg oporavka broja posjetitelja.


Jako dobre najave


Na pitanje kakve su najave za kolovoz i dalje za posezonu, direktor TZG-a Rijeke kazao je kako su jako dobre.


– Najave su za kolovoz odlične, buking ide, i ukoliko se ne dogodi pogoršanje epidemiološke situacije, utoliko vjerujem da ćemo kolovoz odraditi kao i srpanj, grad je pun turista i neka tako ostane.


Ako budemo pametni i budemo se pridržavali epidemioloških mjera, očekujem da ćemo napokon sezonu odraditi kao što smo i znali, dakle, do kraja rujna, a vjerujem i u dobar listopad, zaključio je Škarpa.


Inače, i dalje se više od 50 posto prometa ostvaruje u privatnom smještaju, no direktor je riječkog TZG-a istaknuo kako se ove godine vidi oporavak i kod hotelskog smještaja koji bilježi znatno bolje rezultate nego lani.