Odobreno financiranje

Sveučilište u Rijeci vodit će FOCI projekt: Europske diplome postaju stvarnost

Ingrid Šestan Kučić

Ilustracija / Foto Marko Gracin

Ilustracija / Foto Marko Gracin

FOCI će istražiti temeljne potrebe i očekivanja od Europskih diplomaEuropska je komisija odobrila financiranje FOCI projekta kroz koji će partneri provesti pilot-aktivnosti razvoja budućih oznaka Europskih diploma, a voditelj projekta bit će Sveučilište u Rijeci, u ime YUFE, ECIU i EPICUR alijansi.


Projekt predstavlja priliku za inoviranje visokog obrazovanja te za zajedničko stvaranje, podizanje na višu razinu i produbljivanje europske dimenzije.


Pritom su svi partneri u potpunosti predani odvažnom pristupu i zadržavanju vodeće pozicije među europskim sveučilištima, kako bi odgovorili na društvene potrebe kroz perspektivu okrenutu budućnosti koja nam omogućuje odmak od tradicionalnih modela obrazovanja.
FOCI projekt okuplja sveučilišta članice YUFE, ECIU i ECPICUR alijanse te je jedan od šest projekata kojima je Europska komisija odobrila financiranje u sklopu Erasmus+ programa kako bi istražili i pilotirali potencijalne kriterije koji će tvoriti temelj za buduće oznake Europske diplome.


Projekt će trajati od ožujka ove do ožujka iduće godine te će biti prvenstveno namijenjen jačanju partnerstava tri alijanse s raznolikim dionicima visokog obrazovanja, uključujući studente, predstavnike tržišta rada, nacionalne vlasti i agencije za osiguravanje kvalitete i to iz svih država u kojima su partnerska sveučilišta smještena.


Suradnjom sa svim dionicima FOCI će istražiti temeljne potrebe i očekivanja od Europskih diploma, iz perspektive ne samo visokog obrazovanja, nego i šireg društva, kao i analizirati relevantne regulatorne prepreke na nacionalnoj i europskoj razini kako bi Europske diplome uskoro postale stvarnost za sve studente.


YUFE, ECIU i EPICUR su tri europske sveučilišne alijanse »prvog vala« koje testiraju inovativne modele europskih sveučilišta od 2019. godine te su već jasno pokazale svoju predanost temeljitoj preobrazbi visokog obrazovanja u Europi.


Partnerska sveučilišta iz ove tri alijanse udružila su se u FOCI projekt kako bi pridonijeli pouzdanom razvoju oznaka Europskih diploma temeljenom na jasnim informacijama i dokazima, a uz riječko sveučilište, FOCI konzorcij čine i University of Antwerp, Maastricht University, Kaunas University of Technology, Lodz University of Technology, University of Amsterdam, Aristotle University in Thessaloniki te University of Strasbourg.