Jedinstven dokument

Sveučilište u Rijeci ima Plan rodne ravnopravnosti, prvi su u Hrvatskoj s tim dokumentom

Ingrid Šestan Kučić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Plan je predstavljen na sjednici Županijskog povjerenstva za ravnopravnost spolova PGŽSveučilište u Rijeci prvo je sveučilište u Hrvatskoj, ali i široj regiji, koje je usvojilo Plan rodne ravnopravnosti. Radi se o strateškom dokumentu za period od 2021. do 2025. godine u kojem smo vrlo detaljno razradili što želimo postići u idućih pet godina na temu poboljšanja rodne ravnopravnosti na Sveučilištu, ali i u onom segmentu koji se “prelijeva” izvan Sveučilišta – istaknula je rektorica Sveučilišta u Rijeci prof.dr. Snježana Prijić Samaržija na sjednici Županijskog povjerenstva za ravnopravnost spolova na temu statusa žena u visokom obrazovanju.


Ujedno je dodala da Plan rodne ravnopravnosti ima 20 ciljeva te je podijeljen u 4 cjeline, a želi se promijeniti organizacijska kultura i klima koja će prepoznavati ekplicitne i inplicitne predrasude.


Zatim je tu područje edukacije o rodnoj ravnopravnosti, kao i područja istraživanja te područje balansa obiteljskih i poslovnih obaveza.
Upravo u ovom posljednjem području, kazala je rektorica, postoji jaz u prihodima, ali i obvezama.


Rektorica je također napomenula da se radi o dokumentu koji riječko sveučilište plasira u europski vrh osviještenih i uključivih sveučilišta, dok je predsjednica Županijskog povjerenstva Gordana Saršon podsjetila da povjerenstvo radi cijelo vrijeme pandemije te se osvrnula na sve poduzete aktivnosti.