Bogat vikend

Student Day Festival: Studenti preuzeli ključeve Rijeke. Garantiraju zabavu, ali i društvenu odgovornost

Katarina Bošnjak

Foto: A. KRIŽANEC

Foto: A. KRIŽANEC

Student Day Festival se održava ovog vikenda, 2. i 3. lipnjaRIJEKA – Na tiskovnoj konferenciji održanoj u Salonu Grada Rijeke ključevi Grada Rijeke predani su studentima te je predstavljen program Student Day Festivala koji se održava ovog vikenda, 2. i 3. lipnja.


Konferenciji su nazočili rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić-Samaržija, gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović, pročelnik ureda Županije primorsko-goranske Goran Petrc, predsjednica Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci Lana Par te suorganizator festivala RIKUP Alen Tibljaš.


Rektorica Prijić-Samaržija izjavila je kako joj je veliko veselje i zadovoljstvo pokazati koliko studenti i lokalna, kao i regionalna uprava i Sveučilište tradicionalno stvaraju vrlo sadržajan tjedan.
– Pedeseta obljetnica Sveučilišta u Rijeci ove godine je posebno praćena studentskim aktivnostima u organizaciji studentskog zbora i uistinu mislim da se radi o najvećem regionalnom studentskom događanju općenito. Ove godine puno je sadržaja, čak i više nego inače, a ono što moram istaknuti je svakako jedan osjećaj koji primijetite kad gledate program – naši studenti su prepoznali trenutak najveće brige, a to je mentalno zdravlje.


Na neki način osjećaju trenutak koji je nastao i kao posljedica pandemije, ali generalno i kriza u društvu i mnoga događanja su uistinu vezana uz činjenicu da pokušavaju to artikulirati, kanalizirati i pretvoriti to u neku vrstu zabave ili opuštanja, tu je uistinu niz događaja koji pomažu studentima da se nose s izazovima i društva i vremena – kazala je Prijić-Samaržija.


Gradonačelnik Marko Filipović kazao je kako mu je drago da po 13. put zaredom Student Day Festival praktički okupira cijeli tjedan studentskim aktivnostima te je čestitao svima koji godinama sudjeluju u organizaciji.


– Drago mi je da studenti uz ovaj zabavni dio, prepoznaju i dio društvene odgovornosti koja leži na generaciji koja dolazi i sprema se ne samo za svijet rada, nego i preuzimanjem najodgovornijih dužnosti u društvu i razvoju svoje profesionalne karijere.


Moram reći da je Student Day Festival imao niz lokacija, a ova u Tenku pored samoga Kampusa nekako mi se čini najprimjerenija jer spaja i kampus i aktivnosti koje se odvijaju u neposrednoj blizini studentima, fakultetima i studentskom domu na Trsatu – izjavio je Filipović, te dodao da je festival uz promociju znanja i studentskih aktivnosti također i prilika za turističku promociju Rijeke.


Pročelnik ureda Županije primorsko-goranske Goran Petrc pohvalio je program i kazao kako je koristan i za studente, kao i sve posjetitelje i stanovnike našega kraja, te da je činjenica da je ovo događanje postalo tradicionalno dokaz da je riječ o kvalitetnom programu koji ima i kvalitetnu budućnost.


Ispred Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci obratila se predsjednica Lana Par koja je istaknula da, iako je festival prepoznatljiv po zabavnom dijelu programa, bogat je drugim sadržajima i aktivnostima koje organiziraju sami studenti, zborovi i udruge, a po kojima je vidljivo čime se sve riječki studenti bave.


– To su aktivnosti koje nisu samo isključivo namijenjene studentima, već i široj zajednici koju također pozivamo da nam se pridruže i posjete aktivnosti. Tjedan je započeo prigodnom tribinom »Stres, faks i rock’n’roll«, a sam dio programa prožet je i potrebama kojih su sami studenti svjesni, jasno je vidljiva problematika mentalnog zdravlja od čega studenti ne okreću glavu, već spremno traže pomoć i rade programe kojima se trude pružiti pomoć i sebi i svojim kolegama. Također imamo radionice i akcije mjerenja tlaka i šećera, radionicu o studentskim radnim pravima, uz zabavni dio i radionice poput »Paint and wine« ili paintballa – objasnila je Lana Par, te dodala kako ih očekuje i opća skupština studentskog zbora nakon koje će uslijediti i potpisivanje ugovora studentskih projekata kojih se svake godine prijavljuje sve više.


Suorganizator Alen Tibljaš kratko je predstavio glazbeni dio programa i istaknuo kako ove godine na festivalu postoje dvije novine – umjesto dvije, sada se svi koncerti održavaju na jednoj pozornici, te ove godine na sreću nema najavljene kiše.


Na kraju konferencije gradonačelnik Marko Filipović predao je ključeve Grada Rijeke predsjednici Studentskog zbora Lani Par i izjavio kako mu je drago da predajući ključeve Grada ulazimo u studentski tjedan te kako uvijek prate sve aktivnosti Sveučilišta i Studentskog zbora, koji će uvijek imati potporu Grada Rijeke.