STEM Games u Rovinju

Studenti riječkog Tehničkog fakulteta pobijedili u engineering areni te osvojili dva zlata u sportu

P. N.

Studenti riječkog Tehničkog fakulteta pokazali su timski duh gromoglasnim navijanjem i velikom željom za pobjedom 


STEM Games je međunarodno natjecanje studenata iz STEM područja. Tijekom pet dana, studenti imaju priliku natjecati se u primjeni stečenoga znanja i različitim sportskim i eSport disciplinama kako bi što bolje predstavili svoje fakultete. Ove godine natjecanje STEM games se održalo od 17. do 22. svibnja u resortu Villas Rubin smještenom u Rovinju. Sudjelovalo je više od 1650 sudionika i 15 visokoobrazovnih ustanova iz cijele Hrvatske. (STEM je kratica za ‘znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika’.)


Ove godine broj sudionika studenata Tehničkog fakulteta u Rijeci (RITEH) povećao se u odnosu na prethodne igre. Sudjelovalo je 19 studenata i studentica u arenama znanja, 7 studenata u eSportu i 54 studenta i studentica u sportskim natjecanjima; također je sudjelovalo  i 10 navijača koji su bodrili natjecatelje što daje broj od ukupno 90 studenata i studentica riječkog Tehničkog fakulteta. Prema rezultatima u sportu vidljiv je veliki napredak osvajanjem dvije zlatne medalje i dvije nagrade za najboljeg igrača turnira. Ekipe riječkog fakulteta nastupile su u dvije znanstvene arene. U Engineering areni ekipa riječkog fakulteta odnijela je pobjedu u konkurenciji dvadesetak ekipa. Za tim su nastupili Niko Bakota, Biagio Mazzone, Vid Rogić, Antonio Šoljić i Martin Tomić. Izradili su najbolji projekt za uspostavu Data centra u RH.
U Technology areni nastupile su dvije ekipe riječkog fakulteta, zauzevši mjesta u sredini poretka u konkurenciji dvadesetak ekipa od kojih je jedna bila rangirana na četvrtom mjestu nakon drugog dana te je imala realne šanse za ulazak u finale. U sportskim natjecanjima, Tehnički fakultet u Rijeci su predstavljale ekipa u šahu koja je također odnijela pobjedu, u sastavu Sandro Šafar (koji je dobio i nagradu za najboljeg igrača), Patrik Zekić, David Petrović, Manuel Milinković i Mateo Grgorinić.


Zlato su osvojili i odbojkaši na pijesku u sastavu Michele Gerometta, Diego Maras (koji je proglašen najboljim igračem turnira) i Dominik Glavaš. Muška odbojkaška ekipa zauzela je vrlo dobro 4. mjesto, a ozljede su ih spriječile u osvajanju medalje. Muška košarkaška ekipa je ispala u četvrtfinalu gdje ih je zaustavila ekipa FER-a.


Studenti riječkog Tehničkog fakulteta pokazali su timski duh gromoglasnim navijanjem i velikom željom za pobjedom. Posebno se istaknuo Diego Maras koji je unatoč lakšoj ozlijedi koljena odlučio odigrati finale protiv ekipe UNIN-a te su preokrenuli rezultat iz 1:0 u 1:2. U znanju je ekipa Engineering arene uz veliki trud i timski rad napravila neočekivani rezultat. Osvajanjem prvog mjesta dokazali su da Tehnički fakultet Sveučilišta u Rijeci nalazi u samom vrhu edukacije mladih kadrova u STEM području.