Svjetski dan nepušenja

Izložba na Korzu: Smanjen broj djece koja eksperimentiraju s duhanskim proizvodima

Bruna Matičić

Svjetski dan nepušenja: Izložbu čine radovi učenika od 3. do 7. razreda riječkih i županijskih osnovnih škola / Snimio Damir ŠKOMRLJ

Svjetski dan nepušenja: Izložbu čine radovi učenika od 3. do 7. razreda riječkih i županijskih osnovnih škola / Snimio Damir ŠKOMRLJ

Izložbu čine radovi učenika od 3. do 7. razreda riječkih i županijskih osnovnih škola, nastali u sklopu programa »Trening životnih vještina« koji ima cilj promicanje zdravlja i osobnog razvoja učenika i koji se provodi u više od 50 osnovnih školaNa Korzu postavljena izložba učeničkih plakata nastalih u organizaciji NZJZ-a PGŽ-a i Odsjeka za promicanje i zaštitu mentalnog zdravlja


RIJEKA  Povodom obilježavanja Svjetskog dana nepušenja, na postamentima na Korzu postavljena je izložba učeničkih plakata nastalih u organizaciji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a i Odsjeka za promicanje i zaštitu mentalnog zdravlja.


Izložbom se obilježava 31. svibnja, Svjetski dan nepušenja, a ovogodišnjim sloganom »Nije tajna: Ako vam umre 8 milijuna korisnika, tražit ćete nove!«, Svjetska zdravstvena organizacija naglasak stavlja na metode koje duhanska industrija koristi kako bi privukla nove korisnike, posebice među mladom generacijom.
Izložbu čine radovi učenika od 3. do 7. razreda riječkih i županijskih osnovnih škola, nastali u sklopu programa »Trening životnih vještina« koji ima cilj promicanje zdravlja i osobnog razvoja učenika i koji se provodi u više od 50 osnovnih škola, a svake godine u njemu sudjeluje više od 500 razreda i gotovo 10.000 djece.


Jučerašnjem otvaranju izložbe prisustvovali su Karla Mušković, pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke, Vladimir Mićović, ravnatelj NZJZ-a PGŽ-a, Darko Roviš, voditelj Odsjeka za prevenciju i zaštitu mentalnog zdravlja NZJZ-a te Marina Medarić, zamjenica župana.


– Izložba predstavlja svojevrstan završetak programa »Trening životnih vještina« koji se, uz financijsku pomoć Grada Rijeke, uspješno provodi već petnaestu godinu zaredom. Riječ je o univerzalnom programu prevencije koji ima cilj naglasiti zdrav stil života i kako se oduprijeti negativnim rizicima s kojima se djeca i mladi susreću, objasnila je Karla Mušković, naglasivši kontinuiranu suradnju s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo i u ostalim preventivnim programima, kao što je projekt »Rijeka – zdravi grad« i tematska grupa potpore obitelji i mladima. Vladimir Mićović naglasio je važnost i uspješnost dugogodišnjega programa koji se provodi u školama.


– Kroz godine provođenja programa prevencije uspjeli smo smanjiti broj djece koja eksperimentiraju s duhanskim proizvodima. To nam potvrđuju ankete koje provodimo u završnim razredima osnovne škole. Primjerice, usporede li se rezultati iz 2007. i 2018. godine, broj djece koji je probao pušiti umanjio se za više od polovicu, odnosno s 47 na 22 posto, dok se pušenje prije 7. razreda smanjilo za čak 70 posto. Ovo je zaista lijep pokazatelj sustavnog pristupa i kvalitetnog programa s uspješnim rezultatima, i to je ono najvažnije, zaključio je.