Slovenski kulturni dan

Slovenska nacionalna manjina za Prešernov dan Rijeci daruje kazališnu predstavu Selme Parisi

Bruna Matičić

Vasja Simonič i Boris Rejec / Foto Vedran Karuza

Vasja Simonič i Boris Rejec / Foto Vedran Karuza

Ulaz će, kažu Vasja Simonič i Boris Rejec biti otvoren za sve građane, a o predstavi su čuli najbolje kritike te se nadaju da će oduševiti i riječku publiku.U povodu obilježavanja slovenskog kulturnog dana, Prešerenovog dana slovenska nacionalna manjina riječkoj će publici pokloniti kazališnu predstavu “Da ne boš sama/Da ne budeš sama”.


Predstava autorice Selme Parisi za koju je režiju napravio Gašper Jarni održat će se u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku u ponedjeljak, 6. veljače u 18 sati, a izvest će ju Kulturno-umjetničko društvo Jazbec in prijatelji iz Kočevja, najavili su danas Vasja Simonič i Boris Rejec, predstavnici Vijeća slovenske nacionalne manjine za Primorsko-goransku županiju i Grad Rijeku.


Moderna drama


– Dan smrti velikog slovenskog pjesnika Franca Prešerena, 8. veljače, u Sloveniji se obilježava središnjom državnom proslavom na kojoj se dodjeljuju Prešerenove nagrade.
U to ime mi u Rijeci ovaj praznik obilježavamo raznim kulturnim priredbama, ili kao u ovom slučaju kazališnom predstavom “Da ne budeš sama”, rekao je Boris Rejec.


Objasnio je da je riječ o modernoj drami u kojoj se autorica fokusira na međuljudske odnose te se dotiče brojnih tema poput starosti, usamljenosti i samoće, ljubavi i zaborava, dok za društvo koje stari kao jedno od mogućih rješenja nudi njegu potpomognutu umjetnom inteligencijom.


Ulaz će, kažu Simonič i Rejec biti otvoren za sve građane, a o predstavi su čuli najbolje kritike te se nadaju da će oduševiti i riječku publiku.


Djelovanje Vijeća slovenske manjine


Uz najavu predstave, oboje su spomenuli djelovanje županijskog i gradskog Vijeća slovenske nacionalne manjine te se osvrnuli i na izbore za predstavnike vijeća koji bi se trebali održati ovog svibnja.


– Vijeće manjina Slovenaca za Grad Rijeku djeluje od 2004. godine s zadatom praćenja potreba manjina, kao i izvršavanje programa namijenjenih slovenskoj nacionalnoj manjini.


Sve ove godine uspješno smo djelovali, posebno u učenju slovenskog jezika, a jedna od naših zadaća je i nabavka udžbenika, nastavih pomagala, kao i organizacija izleta, na kojima učenici uče povijest i zemljopis svojih predaka.


Tiskanje knjiga i časopisa, organizacija predavanja i izložbi još je jedan lijepi dodatak ovom kreativnom stvaralaštvu i održanju naše manjine u Hrvatskoj, rekao je Rejec.


Pozvali na izbore


Simonič je naglasio da su na razini županije Slovenci organizirani na više načina, kroz slovenska društva i vijeća slovenske nacionalne manjine, i to na razini županije, u gradu Rijeci, Čabru i Opatiji te Općini Matulji.


Na kraju, pozvali su stanovništvo da izađu na izbore za predstavnike i članove vijeća jer je odaziv slabi iz godine u godinu, a izrazili su i zabrinutost zbog činjenice da je slovenska nacionalna manjina u Hrvatskoj, pa i Rijeci vrlo stara.


– Prije deset godina grad Rijeka na popisu je imao 821 Slovenca, a na posljednjim izborima 2019. godine imala je 596.


Ne znamo kakva će sada situacija biti, ali po onome što sam uspio obraditi, uglavnom se radi o visokoj starosti stanovništvo slovenskog porijekla.


Oko 80 posto stanovnika je iznad 80 godina starosti, 15 posto stanovnika u dobi je između 70 i 80 godina, a 5 posto je ispod 70 godina.


Broj Slovenaca dramatično pada, a zabrinuti smo jer su i prava nacionalnih manjina vezana uz brojčano stanje, rekao je Simonič zaključujući da je zbog toga još i važnije da se stanovništvo odazove izborima.