Riječki brodar

Simbol Rijeke na svim morima svijeta: Otvorena izložba “Priče plavog horizonta – Jugolinija 75 godina”

Vladimir Mrvoš

O povijesti Jugolinije zanimali se mlađi RIječani / Snimio Vedran KARUZA

O povijesti Jugolinije zanimali se mlađi RIječani / Snimio Vedran KARUZA

Dio izložbe autora Nikše Mendeša posvećen je samim pomorcima, odnosno njihovim životima na brodu i izvan njega, ali i havarijama brodova, a prateći tekst izložbe pisan je na hrvatskom i engleskom jezikuRIJEKA  Danas je u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja otvorena izložba »Priče plavog horizonta – Jugolinija 75 godina« autora Nikše Mendeša. Izložba govori o poznatoj i cijenjenoj riječkoj brodarskoj kompaniji i prikazuje njezinu dugu povijest, sve do njezina preimenovanja u Croatia Line 1992. godine. Jugolinija je osnovana 20. siječnja 1947., u godini kada su osnovane četiri velike brodarske tvrtke duge plovidbe. Izložba koja podsjeća da je Jugolinija bila simbol i ponos Rijeke bit će otvorena do 9. listopada. Za sve one koji je ne budu u mogućnosti pogledati uživo, od 7. lipnja bit će dostupna i online verzija.

Foto galerija: Izložba "Priče plavog horizonta – Jugolinija 75 godina" Foto: Vedran Karuza
Važan detalj


Postavljanje izložbe pomogli su Tehnički fakultet Rijeka i brojni vanjski suradnici, a pokrovitelji izložbe su Ministarstvo kulture, Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija.– Promišljanja o ovoj izložbi započela su prošle godine, a sama izložba otvara se ove godine upravo na 75. obljetnicu Jugolinije, rekao je autor izložbe Nikša Mendeš.

Treba naglasiti i značaj Jugolinije za domaću brodogradnju, jer su mnogi brodovi izgrađeni u domaćim brodogradilištima, posebno u »3. maju«, koji je dao najveći doprinos izgradnji Jugolinije kao jednog od najvećih brodara svog vremena. Jugolinija nije bila samo brodarska kompanija, bila je zaštitni znak grada Rijeke na svim morima svijeta, a to je vrlo važan detalj na koji podsjeća ova izložba. Na izložbi je predstavljena flota od najstarijih parobroda do zadnjeg »Croatia Expressa«, a izložena je i muzejska Zbirka Croatia line, čiji se dio prvi put na ovoj izložbi predstavio javnosti.


Osam cjelina


– Zbirka je vrijedan dio muzeja jer na jednom mjestu predstavlja povijest jedne kompanije, svjedoka napretka ovog kraja i ljudi, bez obzira na povijesne mijene u relativno kratkom vremenskom razdoblju, kazao je Mendeš, napominjući da je dio izložbe posvećen samim pomorcima, odnosno njihovim životima na brodu i izvan njega, ali i havarijama brodova.Izložba je podijeljena na osam cjelina, a prateći tekst izložbe pisan je na hrvatskom i engleskom jeziku. Tako će i stranim posjetiteljima izložbe biti predstavljena ova nekada moćna brodska kompanija, koja ostaje samo u sjećanjima danas kao muzejski primjerak jednog vremena, kada je Rijeka imala brodsku kompaniju svjetskog renomea.