ODLUKA SKUPŠTINE

Silvana Demark ponovo izabrana za predsjednicu Katedre Čakavskog sabora Grobnišćine

Sanja Gašpert

Foto V. KARUZA

Foto V. KARUZA

Na skupštini je bilo riječi i o planu rada za 2020. godinu, u sklopu kojega će, kako je istaknuto, značajan dio programskih djelatnosti biti nemoguće ostvariti s obzirom na značajno smanjenje priljeva potrebnih sredstava zbog situacije s koronavirusomČAVLE – Silvana Demark ponovno je izabrana za predsjednicu Katedre Čakavskog sabora Grobnišćine, odlučeno je na izbornoj skupštini, na kojoj dopredsjednicom imenovana dr. sc. Sanja Zubčić, tajnicom Vlasta Juretić, a u Skupštini Čakavskoga sabora će grobničku Katedru u ovome mandatu zastupati Silvana Demark i Vlasta Juretić.


Novi statut


Na izbornoj je skupštini usvojen novi statut, koji umjesto dosadašnjih četverogodišnjih mandata predsjedništva, određuje dvogodišnji. Također je odlučeno da predsjedništvo umjesto petnaest članova ubuduće broji od sedam do devet članova, s tim da Skupština bira sedam članova, a predsjedništvo može još dva. Izborna skupština se odlučila za saziv u sastavu Silvana Demark, Vlasta Juretić, Marinko Dumanić, Veljko Franović, dr. sc. Sanja Zubčić, Cvetana Linić i Radojka Juretić, a na potom održanoj prvoj sjednici predsjedništva, izabran je Frenki Fućak.


Silvana Demark


Također, na skupštini je bilo riječi i o planu rada za 2020. godinu, u sklopu kojega će, kako je istaknuto, značajan dio programskih djelatnosti biti nemoguće ostvariti s obzirom na značajno smanjenje priljeva potrebnih sredstava iz svima dobro poznatih razloga zbog situacije s koronavirusom.
– Budući da smo stvorili dva muzeja i o njima brinemo, nastavljamo s redovnim radom Zavičajnog muzeja i Muzeja suvremene likovne umjetnosti. U ovom, takozvanom korona-vremenu intenzivirali smo rad na višegodišnjem projektu digitalizacije oba naša muzeja.


U ljetnim će mjesecima, kao i svake godine naša Galerija posjetitelje dočekivati s izložbom, odnosno s nekoliko zamjena izloženih djela te će uskoro i izložba u tijeku mjesto prepustiti drugom postavu, koji će u nastavku također biti zamijenjen sljedećim, sve do ovogodišnje Grobničke jeseni. Nastavljamo s aktivnostima u sklopu projekta Šetnica Zakona devet gradova. Podsjećamo da je Općina Čavle već ranije preuzela na sebe izgradnju postolja za skulpture, što očekujemo da će se uskoro konačno pokrenuti, a usporedno slijedi i postavljanje skulptura na stalne pozicije, rečeno je na skupštini.


Ministarstvo kulture je za završnicu projekta ove godine Katedri odobrilo 50 tisuća kuna – za dovršenje i otkrivanje skulptura te pripreme i izradu raznih info-materijala, natpisa skulptura, info-panoa na prilazima Gradu Grobniku i Grobnišćini, panoa u Čavlima, Gradu Grobniku, kataloga – vodiča i drugo. Do kraja lipnja u tijeku je 24. Natječaj za najbolja učenička ostvarenja te u ljetnim mjesecima slijede selekcije i odabir najboljih, u sklopu projekta Darovani.


Grobnička jesen


– I ove Grobničke jeseni planiramo održavanje zajedničke završne priredbe svih uključenih škola PGŽ-a u Kaštelu, kao i zajedničku izložbu učeničkih likovnih i literarnih ostvarenja u Galeriji SUG. Posebno uspješan i dokazano zanimljiv učenicima je naš grobničkojesenski projekt očuvanja i promicanja nematerijalne baštine suradnjom s grobničkim školama i udrugama umirovljenika.


U cijelosti planiramo provesti i jubilarni – 10. Kviz znanja Gdje sam-tko sam, za koji ćemo s pripremama krenuti uskoro. Ovogodišnju Grobničku jesen ćemo zaključiti manifestacijom Grobnišćina kanta, sope i tanca, tijekom koje će se održati i finale Kviza znanja. Budući da smo u travnju bili prisiljeni zaustaviti pripreme za Festival Grobnička skala 2020., koji se trebao održati 6. lipnja u Sportskoj dvorani Mavrinci, njegovo održavanje u ovoj godini je postalo upitnim.


Ovogodišnju Skalu još uvijek nismo »prekrižili« u cijelosti, budući da je veliki dio priprema već obavljen. No, ako uskoro ne budu osigurana sredstva za njegovo provođenje, iduća festivalska večer će se održati u rano proljeće 2021. godine, istaknuto je na skupštini.