O stanju u društvu uoči 8. marta

SDP-ovci OŠTRO O PRAVIMA ŽENA Izjave iz redova Crkve su glupe i mizogine, a seksizam caruje u društvu

Tihana Tomičić

Poklonjenim koncertom, simbolički im odajemo priznanje za sve borbe koje su kroz povijest vodile i dobile – za svoj status u društvu, rekao je predsjednik gradskog SDP-a Marko Filipović / Snimio Ivica TOMIĆ

Poklonjenim koncertom, simbolički im odajemo priznanje za sve borbe koje su kroz povijest vodile i dobile – za svoj status u društvu, rekao je predsjednik gradskog SDP-a Marko Filipović / Snimio Ivica TOMIĆ

'Želim jasno osuditi nevjerojatne izjave koje smo imali prilike pročitati u medijima, a koje dolaze iz usta tzv. predstavnika katoličke crkve u Hrvatskoj – mislim na umirovljenog vojnog ordinarija Jurja Jezerinca i zagrebačkog studentskog kapelana don Damira Stojića – jer je sramotno čitati što izjavljuju, a još je sramotnije što ih zbog takvih izjava Katolička crkva u okviru svojih hijerarhijskih ovlasti ne sankcionira', kaže Marko FilipovićRIJEKA Uoči Međunarodnog dana žena gradski i županijski SDP  obratili su se javnosti s porukom da, s obzirom da SDP svake godine u povodu Dana žena Riječankama daruje koncert pop glazbe, duboko poštuju simboliku proslave Dana žena u kojem ne samo da proslavljaju ovaj dan već se i podsjećaju na ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola.


Poklonjenim koncertom, simbolički im odajemo priznanje za sve borbe koje su kroz povijest vodile i dobile – za svoj status u društvu, rekao je predsjednik gradskog SDP-a Marko Filipović.


– Iako je u proteklim godinama, nažalost, bilo ideja da se ovaj praznik prestane obilježavati ili čak i ukine, SDP se 8. marta nikada nije odrekao. A povezivanje ovog datuma s bivšim društvenim uređenjem ili ismijavanje tradicije obilježavanja Dana žena nije čak niti stvar svjetonazorskih razlika, nego potpuno odsustvo razumijevanja i povijesti i povijesnih društvenih promjena, rekao je Filipović.
– Želim jasno osuditi nevjerojatne izjave koje smo imali prilike pročitati u medijima, a koje dolaze iz usta tzv. predstavnika katoličke crkve u Hrvatskoj – mislim na umirovljenog vojnog ordinarija Jurja Jezerinca i zagrebačkog studentskog kapelana don Damira Stojića – jer je sramotno čitati što izjavljuju, a još je sramotnije što ih zbog takvih izjava Katolička crkva u okviru svojih hijerarhijskih ovlasti ne sankcionira. Obje izjave koje smo imali prilike pročitati tiču se žena, jedna zadire u prava žena na samostalno odlučivanje o vlastitom tijelu i potomstvu, a druga se tiče stereotipnog, da ne kažem beskrajno glupog, prikazivanja žena koje tobože kroz čitanje ljubavnih romana s temama zabranjenih veza i ljubavi, ostvaruju svoj potrebu za konzumiranjem pornografije. Možemo se svisoka smijati tome, možemo to prepričavati kao anegdotalnu naslovnicu dnevne novine, no činjenica je da oba spomenuta čovjeka to javno izjavljuju i da pritom imaju nemali broj sljedbenika. Dapače, don Stojić obraća se velikom broju mladih vjernika i prenosi im ove neopisivo glupe ideje. Stoga, predlažem da se prestanemo smijati jer ove pojave ne događaju se nekom drugome, događaju se u Hrvatskoj, javno, usmjerene su protiv naših žena i djevojaka, njihovih izborenih sloboda i njihova dostojanstva, rekao je Marko Filipović.


U priopćenju županijskog SDP-a navodi se pak kako se od svih ljudskih prava ustanovljenih i izborenih kroz stoljeća i koja danas predstavljaju neupitne ideale modernih demokracija, ostvarenje prava žena, njihovo širenje i napredak realizira najsporije, a stanje i prava žena u Hrvatskoj danas svjedoče o tome više nego ikada.


– Žene u Hrvatskoj danas su potplaćene radnice na nesigurnim radnim mjestima, njihov karijerni napredak nalik je beskrajnom maratonu u labirintu punom prepreka. I dok siromaštvo poprima žensko lice, one podižu djecu, skrbe o ovisnim članovima obitelji i nose sav teret kućnog neplaćenog rada. Plaće žena i dalje su manje od plaća muškaraca, one rade na lošije plaćenim poslovima i posljedično imaju znatno manje mirovine. Još uvijek je iznimno malo žena na rukovodećim položajima, dok je participacija u političkom životu uglavnom rezervirana za „muški klub“. Uz to, rodno utemeljeno nasilje sve je brutalnije, stopa femicida raste iz godine u godinu, a nemar i nečinjenje institucija žene i djevojčice žrtve nasilja iznova zlostavlja i zauvijek ubija njihovo povjerenje u one čija je zadaća da ih štiti. Čak ni ona temeljna prava – pravo da odlučuje o svome tijelu i pravo na odluku o broju djece nisu zajamčena, a žene su žrtve nehumanih i bolnih tretmana na ginekološkim odjelima. Na koncu, seksizam, koji je prisutan u svakoj sferi društva, i prevlast rodnih stereotipa duboko su ukorijenjeni i tolerirani. Zato je više nego ikada potrebno dići svoj glas i viknuti »dosta« patrijarhatu i klerikalizmu, kaže Sanja Tamarut u ime Foruma žena SDP-a PGŽ.