Nezamisliv odnos

Roditeljima učenika riječkog Centra za autizam država duguje desetke tisuća kuna za hranu i prijevoz! ‘Ovo je Bogu za plakati’

Ingrid Šestan Kučić

Velik broj roditelja dnevno prelazi i preko sto kilometara kako bi djecu doveo u Centar pa dugovanja prema pojedinim roditeljima iznose i do 20 tisuća kuna samo za prijevoz u prvom polugodištuRIJEKA – Roditelji 38 učenika Centra za autizam Rijeka od početka školske godine nisu dobili ni kunu od Ministarstva znanosti i obrazovanja za prijevoz djece u Centar. Štoviše, ne samo da roditeljima nisu isplaćena sredstva za prijevoz još od rujna, već resorno ministarstvo Centru nije isplatilo ni sredstva za prehranu, kao ni za didaktički materijal pa tako ne samo da Ministarstvo duguje roditeljima desetke tisuća kuna već i Centar duguje dobavljačima.


S obzirom na to da velik broj roditelja dnevno prelazi i preko sto kilometara kako bi djecu doveo u Centar, dugovanja Ministarstva prema pojedinim roditeljima iznose i do 20 tisuća kuna samo za prijevoz u prvom polugodištu jer kako govori jedna od majki Nikolina Pavlić, u Centar za autizam Rijeka dolaze djeca iz Pićana u Istri, Novog Vinodolskog, s Krka, a ona osobno svoje dijete dovozi iz Dramlja.


Doznačena sredstva


– Mene put svaki mjesec košta 4.700 kuna. Ima slučajeva gdje su u Centru iz jedne obitelji dvoje djece koja u različito vrijeme dolaze u Centar pa majka svako dijete vozi zasebno. U ovoj školskoj godini od Ministarstva nismo dobili ni novčića, ni za didaktičke materijale ni za hranu i prijevoz. Dok smo bili poslovna jedinica Centra za autizam Zagreb, to je nekako i funkcioniralo, ali otkad smo samostalni, to je Bogu za plakat’. Pokušavamo stupiti u kontakt s Ministarstvom, ali bezuspješno. Učitelji moraju izmišljati i smišljati alternative za rad, a nama roditeljima koji putujemo iz drugih gradova i mjesta taj novčani izdatak postaje nepodnošljiv za kućni budžet. Dijete voli školu, želi ići u školu, a mi moramo misliti na koji način dovesti dijete u školu, a onda Centar mora misliti što im staviti na tanjur, ističe Pavlić.
U Ministarstvu pak odgovovaraju kako je Centru za autizam Rijeka ukupno odobren iznos od 129.877,94 kuna te da su sredstva za razdoblje od rujna do studenog u iznosu od 74.406,32 kune isplaćena Gradu Rijeci i vidljiva su u aplikaciji Centra.


– Preostali iznos bit će isplaćen do kraja ovog tjedna ili početkom idućeg. Po prispijeću potrebne dokumentacije, nalozi za isplatu troškova prijevoza, prehrane i didaktičkog materijala za učenike s teškoćama u razvoju sukcesivno se obrađuju i isplaćuju na tjednoj razini, kažu u Ministarstvu.


Taxi prijevoz


Međutim, roditelji tvrde da isplate na tjednoj razini nema, već je unatrag nekoliko godina praksa da se za prvo polugodište sredstva isplate tek na kraju polugodišta, a to potvrđuje i ravnateljica Centra, Sandra Čavrak, koja kaže da je ove godine to kašnjenje isplate još više prolongirano.


– Dosad je bio slučaj da su se sredstva isplaćivala krajem prosinca, a ove se godine prvi put dogodilo da smo ušli u siječanj i sredstva još uvijek nisu isplaćena. Obaviješteni smo da je dio sredstava uplaćen, ali mi kao Centar još uvijek ta sredstva nismo dobili i nisu vidljiva u riznici. Već više od četiri mjeseca dugujemo dobavljačima za hranu. Naši roditelji nalaze se u raznim životnim situacijama i sredstva za prijevoz su im itekako potrebna, kaže Čavrak.


Dodajući kako Centar pokušava na sve načine olakšati roditeljima ravnateljica kaže da je trenutačno u pregovorima s Ministarstvom da se za dvoje učenika odobri taxi prijevoz, jer roditelji nisu u mogućnosti svakodnevno dovoditi djecu u Centar.


– Proveli smo postupak javne nabave za prijevoznika i žalosno je da sam odabranom prijevozniku morala reći da imamo problema s isplatom sredstava za prijevoz te da ne može očekivati da će mu sredstva odmah biti isplaćena. Nasreću, prijevoznik kojeg smo odabrali već ima takva iskustva i pristao je voziti djecu bez obzira na višemjesečno kašnjenje isplate, zaključuje Čavrak.


Svakoga dana 45 kilometara u jednom smjeru


U ponedjeljak za sve polaznike Centra započinje drugo polugodište, a dugovanja od početka školske godine roditeljima, kao ni Centru, nisu još isplaćena ni sredstva za rujan prošle godine, što potvrđuje i majka Doris Mihaić, koja svoje dijete u riječki Centar dovozi iz Novog Vinodolskog. Njoj, kaže, Ministarstvo već više od četiri mjeseca duguje još veći iznos.


– U jednom smjeru moram prijeći 45 kilometara. Za svaki kilometar Ministarstvo mi duguje 1,50 kuna na kraju mjeseca taj iznos dođe i do 6.500 kuna. Majka sam dvoje djece i ne radi se o baš malom iznosu, a odgovornost se samo prebacuje s jednog na drugog. Nije ovo prvi put da nismo dobili novac. Svake godine prolazimo isto. Nisam u mogućnosti svaki dan dovoziti dijete u školu pa mjesečno ne dostignem trošak od 6.500 kuna, ali svejedno su dugovanja velika, navodi Mihaić.