Davide Bradanini

Rijeka poželjela dobrodošlicu novom talijanskom konzulu, on iskazao važnost projekta EPK

Sanja Gašpert

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Možete računati s time da će naš konzulat biti otvoren, koliko za praktične, svakodnevne stvari koje treba rješavati, toliko i za one vezane uz projekt EPK, koji nam je svima važan, poručio je BradaniniRIJEKA – Novog generalnog konzula Italije u Rijeci, Davidea Bradaninija, koji je dužnost preuzeo 7. siječnja ove godine, primili su riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, njegov zamjenik Nikola Ivaniš i predsjednik Gradskog vijeća Rijeke Andrej Poropat.


Uz riječi dobrodošlice, gradonačelnik Obersnel kazao je kako je riječka Gradska uprava uvijek imala dobru suradnju s Konzulatom Republike Italije u Rijeci, izrazivši pritom uvjerenje da će tako biti i u mandatu konzula Bradaninija.


Značajan konzulat


– Talijanski je konzulat vrlo značajan za naš grad jer u Rijeci postoji i djeluje Zajednica Talijana, koja je važna zbog dijela naše zajedničke povijesti, a koja je također kroz povijest dala doprinos dijelu riječkog identiteta. Tu je i ekonomski aspekt suradnje, veže nas i gospodarstvo jer je Italija jedan od najvažnijih gospodarskih partnera Hrvatske, a u Rijeci je proteklih godina bilo dosta investicija talijanskih partnera koje očekujemo i ubuduće, kazao je gradonačelnik Obersnel, koji je posebno vrijednim istaknuo Dane talijanske kulture u Rijeci, koji su aktivnošću konzulata proteklih desetak godina podignuti na visoku razinu.
Za nas je to važno ne samo zbog Talijana koji žive u Rijeci, nego kulture u cjelini, posebice u godini kada smo Europska prijestolnica kulture. Otvorenje ove manifestacije najavljeno je za 1. veljače, a tijekom godine nas očekuje više od 600 programa, pa će to za sve nas biti iznimna godina, istaknuo je Obersnel.Dodao je kako u Rijeci djeluju četiri osnovne i jedna srednja škola na talijanskom jeziku, a i dio programa dječjeg vrtića odvija se na talijanskom jeziku. Uz to, u Rijeci izlaze novine La voce del popolo, postoje i vijesti na talijanskom jeziku, a u okviru HNK-a Ivana pl. Zajca uspješno, već dugi niz godina djeluje Talijanska drama.


– Nama je važno da Talijanska drama opstane, jer ona ne djeluje samo u Rijeci, već je njeno područje djelovanja Hrvatsko primorje i Istra, odnosno područje u kojima žive pripadnici talijanske nacionalne manjine. Dio suradnje sa Zajednicom Talijana je i projekt višejezičnih ploča kojima smo prikazali slojevitost povijesti našega grada.


Tako je u Starom gradu, kao dio projekta EPK2020 postavljeno petnaestak ploča s nazivima tih lokacija kroz povijest, pri čemu uz hrvatske dominiraju talijanski nazivi, što daje posebnu sliku naše zajedničke povijesti koju ne trebamo skrivati, kazao je Obersnel.


Pohvala pločama


Konzul Davide Bradanini kazao je kako je ponosan što predstavlja Italiju u Rijeci, otvorenom gradu, i to u ovom važnom trenutku ne samo za Rijeku, nego Hrvatsku u cjelini.


– Odnosi između Republike Italije i Republike Hrvatske su odlični, a oni između Italije i Rijeke i više od toga. Naša je misija nastaviti dobru suradnju kakva je bila i do sada. Možete računati s time da će naš konzulat biti otvoren, koliko za praktične, svakodnevne stvari koje treba rješavati, toliko i za one vezane uz projekt EPK, koji nam je svima važan, kazao je konzul Bradanini.


Dodao je kako je upoznat s postojanjem institucija o kojima je govorio gradonačelnik Obersnel, naglasivši kako je njihovo postojanje usko vezano ne samo uz Zajednicu Talijana, već i Grad Rijeku. Talijanska drama je važna za Italiju, posebice kada znamo da je jedino talijansko kazalište izvan granica Italije, kao što su važne i edicije Edita, a La voce del popolo su jedne od samo šest novina koje se tiskaju izvan Italije.


Sve te institucije imat će podršku našega konzulata, kazao je konzul Bradanini te zaključio kako je projekt postavljanja ploča s povijesnim nazivima izuzetno dobra ideja koja je dobro primljena na svim razinama.