"ODZVONILO IM"

Riječki učenici ne smiju koristiti mobitele ni na odmoru. Provjerili smo u školama kako se provodi novo pravilo

Ingrid Šestan Kučić

Mobitelu više nije mjesto u školskoj klupi, već u torbi / Snimio Vedran KARUZA

Mobitelu više nije mjesto u školskoj klupi, već u torbi / Snimio Vedran KARUZA

Sve od ulaska u školu pa do izlaska iz nje mobiteli se ne smiju vaditi iz školskih torba te zvuk mora biti utišan, s iznimkom izvanrednih situacijaRIJEKA – S početkom ovog tjedna i povratkom u klupe nakon zimskih praznika svi riječki osnovci suočili su se s istim pravilom prema kojem se mobiteli više ne mogu koristiti unutar školske zgrade za vrijeme odmora.


Mobitelima na nastavi je već odavno »odzvonilo«, a prema novom jedinstvenom stavu riječkih ravnatelja, sada ih je ista sudbina dočekala i na odmorima između nastavnih sati.


Tako je Rijeka, uz Split, jedan od rijetkih gradova čije škole imaju jedinstvena pravila o upotrebi mobitela, ne samo za vrijeme nastave, već i pod odmorom.
Takav je stav usvojen na sastanku ravnatelja s predstavnicima Grada Rijeke, a jedina iznimka kada se mobiteli mogu koristiti u školama je u zdravstvene svrhe ili slične izvanredne situacije u kojima se učenik nađe. Sve od ulaska u školu pa do izlaska iz nje mobiteli se ne smiju vaditi iz školskih torba te zvuk mora biti utišan.


Poštovana procedura


Uporaba mobitela i pametnih satova propisane su Pravilnikom o kriterijima za izricanje pedagoških mjera, sadržane su i u Kućnom redu škola, a nova odluka isključivo ide u smjeru edukacije, prevencije, savjetovanja i uspostavljanja odnosa povjerenja svih dionika odgojno-obrazovnog procesa. Ravnatelje i osnivača škola na zabranu korištenja mobitela i za vrijeme odmora ponukala je i zabrinjavajuća statistika o dugotrajnoj uporabi mobitela i izloženosti raznim sadržajima, a da bi nova odluka zaživjela u svakoj je školi morala proći Vijeće učenika, Vijeće roditelja, Učiteljsko vijeće te Školski odbor. Iako je riječ o pravilu čija je masovna primjena započela ovog tjedna, dio škola samoinicijativno je takvo pravilo uveo još u prvom polugodištu, a svi se ravnatelji slažu da je novo pravilo među učenicima dobro prihvaćeno. Kršenja zabrane, kaže ravnateljica OŠ Pećine, Jasna Vukonić Žunič, nema, a ta škola ima već višemjesečno iskustvo nekorištenja mobitela za vrijeme odmora.


Nije riječ o nekoj striktnoj zabrani već o dogovoru kojeg se učenici pridržavaju i zadovoljni smo. Učenici sada više međusobno komuniciraju i druže se – Jasna Vukonić Žunič, ravnateljica OŠ Pećine


– Mi smo se još na početku godine u suradnji s roditeljima i učenicima dogovorili da se mobiteli pod odmorom ne koriste. Nije riječ o nekoj striktnoj zabrani i sankcijama, već o dogovoru kojeg se učenici pridržavaju i zadovoljni smo. Učenici pola dana provedu bez mobitela, više međusobno komuniciraju i druže se. Ako se radi o nekoj hitnoći i učenik treba nazvati roditelje, to može učiniti uz prisustvo učitelja. Cijela prilagodba na nova pravila prošla je ležerno, kaže Vukonić Žunič.


Fleksibilnost


Slična su iskustva i u OŠ »Eugen Kumičić« koja je, kako navodi ravnateljica Ana Anić Opašić, također s nekorištenjem mobitela pod odmorima krenula još u prošlom polugodištu i sve je prošlo bez problema.


Učenici su to dobro prihvatili, a mobiteli se mogu koristiti samo pod nastavom za potrebe nastave ako učitelj tako odluči – Ana Anić Opašić, ravnateljica OŠ »Eugen Kumičić« / Snimila Ana KRIŽANEC


– Učenici su to dobro prihvatili, a mobiteli se mogu koristiti samo pod nastavom za potrebe nastave ako učitelj tako odluči, navodi Anić Opašić.


Za razliku od škola koje već imaju iskustva u potpunom nekorištenju mobitela unutar školske zgrade, OŠ Srdoči i OŠ »Fran Franković« s tim su se pravilima prvi put suočile ovog ponedjeljka. Primjena je, kažu ravnatelji Ivan Vukić i Vedran Kosovac, krenula fleksibilno, bez sankcija za prekršitelje.


Mi smo velika škola, imamo 800 učenika i teško je to sve kontrolirati. Puno učenika ima i pametne satove, a i oni se ne bi smjeli koristiti – Ivan Vukić, ravnatelj OŠ Srdoči / Snimio Sergej DRECHSLER


– Mobiteli mogu biti u torbi, pod nastavom se ni prije nisu mogli koristiti, a sada je sugestija da se ne koriste i pod odmorom. Mi smo velika škola, imamo 800 učenika i teško je to sve kontrolirati. Puno učenika ima i pametne satove, a i oni se ne bi smjeli koristiti. Prvi je dojam da se preporuka poštuje, a ako učenik ima potrebu nazvati roditelje zbog opravdanog razloga, to mu se dopušta, objašnjava ravnatelj OŠ Srdoči.


Primjena novih pravila dobro prolazi i u drenovskoj školi, jer kako navodi Kosovac, učenici se pridržavaju nekorištenja mobitela.


– Treba vremena da se svi nauče. Nije moguće nova pravila ponašanja uvesti preko noći. Treba i nastavnicima vremena da se prilagode, jer i njima je preporučeno da ne koriste mobitele pod odmorom pred učenicima. Uvođenje zabrane korištenja mobitela pod odmorom zahtijeva zadovoljenje određene procedure koja je dugotrajna, jer riječ je o odluci koja mora proći Vijeće učenika, Vijeće roditelja, Učiteljsko vijeće i Školski odbor, a sve to dugo traje pa smo mi još uvijek u fazi izrade te odluke, ali primjena je počela, zaključuje Kosovac.


Nije moguće nova pravila uvesti preko noći. Treba i nastavnicima vremena, jer i njima se preporuča da ne koriste mobitele pod odmorom – Vedran Kosovac, ravnatelj OŠ »Fran Franković« / Snimio Marko GRACIN