FOSS MEDRI

Riječki studenti projektom “Cjepko zna” bore se protiv niske razine cijepljenosti

Ingrid Šestan Kučić

Foto Pixsell

Foto Pixsell

Pomoću edukativnih knjižica koje će se dijeliti u pedijatrijskim i ginekološkim ambulantama i na javnim mjestima građane će se informirati o bolestima protiv kojih se cijepimo, o cjepivima koje primamo i najvažnijim terminimaPovodom Svjetskog tjedna cijepljenja, koji se svake godine održava posljednjeg tjedna u travnju, FOSS MEDRI (Fakultetski odbor svih studenata Medicinskog fakulteta u Rijeci) predstavit će društveno korisni projekt »CJEPKO ZNA – najbitnije o cijepljenju«, koji je nastao s ciljem edukacije šire javnosti, primarno roditelja te onih koji to namjeravaju postati o vrlo aktualnoj temi – cijepljenju i koristi cjepiva kod djece.


Navodeći da projekt nije vezan za aktualnu akciju cijepljenja protiv koronavirusa već je cilj projekta korištenje edukacije u svrhu razbijanja stigme o cijepljenju i utjecaja na svijest o važnosti cijepljenja predsjednik FOSS MEDRI-a Antun Mršić najavljuje da će se pomoću edukativnih knjižica koje će se dijeliti u pedijatrijskim i ginekološkim ambulantama, na javnim mjestima u sklopu akcija na Svjetski tjedan cijepljenja, informirati korisnike o bolestima protiv kojih se cijepimo, o samim cjepivima koje primamo i najvažnijim terminima koji su bitni za razumijevanje procesa cijepljenja.


Suzbijanje dezinformacija


– Kvalitetnijim informiranjem suzbijamo dezinformacije. Problematika na koju želimo utjecati je smanjenje cijepljenosti u Hrvatskoj, širenje dezinformacija o cijepljenju te manjak edukacije o njemu.
Službene informacije Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo navode da je 2016. godine znatno pala cijepljenost na razini cijele države s iznimnim padom u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.


Cijepljenost protiv ospica, zaušnjaka i rubeole na području Hrvatske bila je 90 posto, dok je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji 2016. godine cijepljeno svega 64 posto djece u drugoj godini života.


No takve obrasce ne viđamo samo na području Hrvatske već i šire, u Europi je 2016. godine od ospica oboljelo svega 5.237 osoba, a u 2017. je taj broj drastično porastao na 23.927.


Do tog problema globalnog razmjera došlo je zbog širenja dezinformacija pomoću neprovjerenih izvora, iskorištavajući strah koji je nastao zbog nedovoljnog znanja populacije o ovoj kompleksnoj temi.


Upravo zbog zahtjevnosti i opsežnosti tematike, šira edukacija teško je dostupna, dok su nepotpune pa i neistinite informacije, pogotovo uz nečasnu namjeru, iznimno lako dostupne, čak i nametljive, pojašnjava Mršić.


Dodajući kako su kao studenti medicine osjetili dužnost educirati što je više moguće ciljanu populaciju Mršić kaže da projekt ima za cilj spriječiti širenje lažnih informacija, neprovjerenih i znanstveno neutemeljenih činjenica o cijepljenju.


Iako se projekt ove godine provodi prvi put, namjera je da postane uobičajena studentska aktivnost te da preraste granice Primorsko-goranske županije.


​Bitna problematika


– Ovim javnozdravstvenim projektom želimo skrenuti pozornost građana na problematiku koja se dotiče svih nas te je bitna za naše buduće naraštaje. Sredstvo putem kojeg namjeravamo educirati građane te ostvariti ideju našeg projekta jest edukativna knjižica te promocija projekta u središtu grada putem štanda i promotivnih letaka i to u četvrtak od 14 do 16 sati na Korzu.


Knjižica je pisana i lektorirana uz pomoć djelatnika i stručne literature Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Jednostavno je napisana i prilagođena široj populaciji te se može razumjeti i bez medicinskog predznanja.


Problematika ove knjižice je prikazana raznim ilustracijama kako bi se kompleksnost informacija prenijela na što razumljiviji način. Opisani su temelji i proces cijepljenja, imunološki odgovor našeg organizma na cjepivo, sastav obaveznih ali i neobaveznih cjepiva, bolesti protiv kojih se cijepimo i važnost njihove prevencije i eradikacije.


Usto priložit ćemo i obavezan kalendar cijepljenja Republike Hrvatske. Želimo skrenuti pozornost na stvaran omjer između mogućnosti oboljenja i pojave nuspojava te važnosti stvaranja kolektivnog imuniteta, najavljuje Mršić.


Knjižice, koje su tiskane uz financijsku pomoć Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci te Medicinskog fakulteta, primarno će biti postavljene u ordinacije pedijatrijskih ambulanata, a moći će se pronaći i u ambulantama obiteljske medicine i ginekološkim ordinacijama.