Iznadprosječno toplo

Riječke plaže kao usred ljeta: Temperatura mora i dalje preko 23 stupnja, kupanju nije kraj unatoč buri

Sanja Gašpert

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Temperature mora na riječkom području proteklog su se vikenda kretale između 23 i 25 stupnjeva, što je vrlo ugodno za kupanje, iako je ponegdje bura rashladila moreSunčano i za ovo doba godine iznadprosječno toplo vrijeme, kao i visoke temperature mora, proteklih su dana na riječke plaže privukle znatan broj građana, posebice tijekom vikenda. Bablje ljeto ove se godine ponovno vratilo onako kako smo i navikli, jer pamtimo vremena kada je ne samo rujan nego i početak listopada bio izrazito topao i pogodan za plažu i kupanje, a što posljednjih godina ipak oscilira.


Meteorolog Pomorskog meteorološkog ureda Rijeka Ivan Novak kaže kako u načelu ovo i nije ekstremno topao rujan, jer, dodaje, posljednjih smo desetak do petnaest godina u rujnu već znali imati dane s temperaturama zraka većim od 30 stupnjeva.


– Najizraženije je bilo u rujnu 2011. godine, kada smo imali deset dana s temperaturom višom od 30 stupnjeva, 2016. smo imali devet takvih dana, dok smo, primjerice lani, imali tri dana s temperaturom zraka većom od 30 stupnjeva. Trend povećanja dnevnih temperatura zraka u rujnu počeo je 2005. godine, iako oscilira, pa neke godine nema više takvih dana, dok ih druge ima dosta. Ovog rujna do danas smo imali četiri takva dana, bit će ih vjerojatno još i u utorak i srijedu, kada dolazi do promjene vremena, koja će izraženija biti na kontinentu, kaže Novak. Od sredine tjedna promjena vremena zahvatit će više kontinentalne dijelove Hrvatske, u četvrtak će u Gorskom kotaru i Lici biti kiše, pljuskova i grmljavine, na moru će zapuhati bura koja će sniziti temperature zraka četiri do pet stupnjeva, u Gorskom kotaru i Lici i više.


Foto galerija: Riječke plaže kao usred ljeta Foto: Roni Brmalj
– Promjena vremena na moru posebno će biti izražena u noći s četvrtka na petak kada slijedi jačanje bure. U petak će ipak biti svježije s burom, koja će još doprinijeti svježijem vremenu, odnosno donijeti protok svježeg zraka. Ipak, nije kraj ljetu i kupanju, jer, nakon ovog kraćeg zahlađenja slijede dani s dosta sunca, iako neće više biti ovako toplo kao proteklih dana, ističe Novak.


Pretežno sunčano i iznadprosječno toplo vrijeme obilježilo je i početak novog tjedna. Jučer je tako u 14 sati u Rijeci izmjereno 30,6 stupnjeva Celzija, najtoplije je bilo na NP-a Mljet (33,8), u Zadru (33,6), Splitu (33,1), kao i Senju i Rabu, gdje je mjereno 32 stupnja. Temperature mora na riječkom području proteklog su se vikenda kretale između 23 i 25 stupnjeva, što je vrlo ugodno za kupanje, iako je ponegdje bura rashladila more.