Život nakon koronavirusa

Riječka post-COVID ambulanta: ‘Trećina onih koji su preboljeli koronu ima neurološke posljedice. Nismo očekivali toliko mladih’

Barbara Čalušić

Neurološki problemi se javljaju i kod mladih ljudi, primjerice, kad se vrate na posao ne funkcioniraju barem šest mjeseci. Takve probleme nismo očekivali kod mladih i zato apeliramo na njih da nam se jave, poručila je VuletićRIJEKA – Epidemija se lagano smiruje u Primorsko-goranskoj županiji koja je jučer zabilježila 78 novih slučajeva na ukupno 933 testiranja. Broj aktivnih slučajeva je u padu te je jučer iznosio 1.320. U Kliničkom bolničkom centru Rijeka na liječenju je bilo 109 pacijenata, a na respiratoru se liječilo petero pacijenata. Od posljedica COVD-19 preminule su četiri osobe.


Jučer je u bolnici svoja vrata za pacijente otvorila i post-COVID neurološka ambulanta koja će raditi svakog utorka od 12 do 15 sati. Namijenjena je svim pacijentima koji nakon preboljenja COVID-19 imaju problema s perifernim i centralnim živčanim sustavom. Riječ o drugoj ambulanti namijenjenoj post-COVID sindromu u riječkoj bolnici, nakon što je u prosincu otvorena post-COVID pulmološka ambulanta.


– Na temelju jednogodišnjeg iskustva znamo da bolesnici u akutnoj fazi mogu imati neurološke komplikacije perifernog i centralnog živčanog sustava, a sad se vidi da i poslije preboljelog COVID-a, neovisno o tome je li bio blagi ili teški oblik, bolesnici imaju posljedice. Ovu smo ambulantu otvorili kako bi obiteljski liječnici što prije mogli uputiti svoje pacijente i da se ne gubi vrijeme kroz opću ambulantu. Nudimo multidisciplinarnu skrb tima koji čine psiholozi, fizioteraputi, neurolozi, logopedi i neuroradiolozi, kaže predstojnica Klinike za neurologiju i zamjenica ravnatelja riječke bolnice doc. dr. Vladimira Vuletić.
Prema njezinim riječima, kod čak 30 do 40 posto osoba koje su preboljele koronavirus opisane su neurološke posljedice. Neke su bile prolazne, no kod nekih posljedice još uvijek traju pa Vuletić vjeruje da je otvaranje ovakve ambulante i prilika da liječnici nastave pratiti, a po potrebi i liječiti takve pacijente.


Ugroženi i mladi


– Neurološki problemi se javljaju i kod mladih ljudi, primjerice, kad se vrate na posao ne funkcioniraju barem šest mjeseci. Takve probleme nismo očekivali kod mladih i zato apeliramo na njih da nam se jave, poručila je Vuletić.


U timu neurološke post-COVID ambulante sudjeluje i psihologinja Ivana Rede, pročelnica Zavoda za kliničku, zdravstvenu i organizacijsku psihologiju.


– Sudjelovanje multidisciplinarnih timova u liječenju pacijenata u riječkom KBC-u je već običaj, no ovdje vidim dvojake razloge zbog kojih psiholog mora biti prisutan. Kao prvo, to su kognitivne smetnje koje se ubrajaju pod neurološku problematiku, a psiholog može pratiti pojedine funcije poput pamćenja. No, drugi dio je osobito važan, a to je emotivni dio koji je za svakog našeg pacijenta prilično težak i tu je na psihologu da daje svoj suport, objasnila je Rede.