Đir po placi

Riječka placa usred sezone lubenica. Nemaju baš puno veze s onim što nalazimo u trgovačkim centrima

Slavica KlevaLubenice iz Metkovića, kukuruz iz Podravine i Slavonije. Pravi ljetni plodovi koji su sinonim za zrelo ljeto. Beru se lubenice i na ostalim dalmatinskim poljima, dolaze i iz Grčke i Italije, no, »naše su slađe«, uvjeravaju nas kupci, bračni par koji smo jučer zatekli na glavnoj riječkoj tržnici. Kažu da su već dva puta kupili lubenice u jednom trgovačkom lancu, jedanput »uboli«, drugi put baš i ne.


Zato su se uputili na tržnicu, jer mogu kupiti polovicu ili četvrtinu i odmah vidjeti kakva je. A prodavači Marjana i Dule ne dvoje, znaju da su lubenice prvoklasne.


– Nije baš lako svako jutro iznijeti na pult desetak, petnaestak lubenica. U svakoj je desetak i više kila, pa onda iskrcati iz kombija, posložiti ih, kaže nam Marjana. Kupci vole pogledati, izabrati, netko hoće cijelu, netko četvrtinu, robu moraš pokazati, kaže nam.
Kukuruz godinama ne mijenja cijenu, 3 komada za 10 kuna. Nešto kasnije, kad šećerac zamijeni onaj malo tvrđi, bude i jeftiniji.


Obilje povrća, nije baš jeftino, na primjer, tikvica ima po 10, ali i 16 kuna. Pomidir u rasponu od 10 do 16, krastavci su po 12. Kelj je 8, mahune visokih 30 kuna. Rog paprike 20, babure su po 14 kuna, mladi kupus 8. Domaće kruškice su 15, dunja 10, domaća jabuka 10, marelica 25 pa čak i 27 kuna.


Ribarnica je bila oskudna, no ono što je jučer bilo u ponudi, bilo je svježe. Inćuni su bili po 30, srdela po 20, a na nekoliko bankova netom iskrcani oslići po 70 kuna. Kozice su stajale 100 kuna, arbuni porcijaši 160 kuna.