Međunarodni dan ayurvede

Rijeci zanimljiv indijski holistički i personalizirani pristup zdravlju

Bruna Matičić

Foto: M. GRACIN

Foto: M. GRACIN

U sklopu obilježavanja održana je i manifestacija "Dan ayurvedske kuhinje" kojom je predstavljen koncept ayurvedske prehrane te osnovni principi kuhanja, pripreme i posluživanja hrane pripremljene prema vegetarijanskim receptima tradicionalne indijske kuhinjeRIJEKA – U organizaciji Veleposlanstva Indije u Republici Hrvatskoj i Udruge Joga u svakodnevnom životu jučer je obilježen šesti Međunarodni dan ayurvede.
Glavni cilj Međunarodnog dana ayurvede je popularizacija ove tradicionalne indijske medicine te sveobuhvatne znanosti o životu, a jučerašnjem obilježavanju u Dvorani kulture “Joga u svakodnevnom životu” prisustvovali su veleposlanik Indije u Hrvatskoj Nj. E. Raj Kumara Srivastava, gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, ravnatelj Doma zdravlja Primorsko-goranske županije Vladimir Mozetič te Ante Simonić, profesor Medicinskog fakulteta u Rijeci.


U sklopu obilježavanja održana je i manifestacija “Dan ayurvedske kuhinje” prilikom koje je predstavljen koncept ayurvedske prehrane te osnovni principi kuhanja, pripreme i posluživanja hrane pripremljene prema vegetarijanskim receptima tradicionalne indijske kuhinje.


Važna uloga začina


– Ayurveda je znanost o životu koja obuhvaća sve aspekte našeg života, i to način života, prehranu, odnos prema prirodi i okolini općenito, a sve u cilju očuvanja i unapređenja našega zdravlja, a u slučaju bolesti – lakšeg i potpunijeg oporavka, rekla je predsjednica Udruge Joga u svakodnevnom životu Maja Stošić dodajući da su povodom obilježavanja posebnu pozornost usmjerili na ayurvedsku zdravu prehranu, a bistro Tifan pripremio je vegetarijanske indijske slatke i slane delicije koje su posjetitelji mogli degustirati tijekom cijeloga dana.
– Za vegetarijansku tradicionalnu indijsku kuhinju specifični su upravo začini koje smo predstavili i prezentirali našim posjetiteljima. Osim toga, pripremili smo informativne letke i brošure koje sadrže osnovne informacije o ayurvedi, ali i savjete i zanimljivosti te informacije o pripremi i konzumaciji hrane i pića, a koji će građanima zasigurno biti korisni za pročitati.


Foto galerija: Obilježavanje Međunarodnog dana ayurvede u Rijeci


Veleposlanik Nj. E. Raj Kumar Srivastava ovom prilikom istaknuo je da se Međunarodni dan ayurvede obilježava od 2016. godine na Dhanvantari Jayanti, odnosno na dan hinduističkog boga medicine. Također, izrazio je zadovoljstvo dobrom dugogodišnjom suradnjom između Indije i Rijeke te se osvrnuo i na poslovnu suradnju Ministarstva Ayush i Klastera zdravstvenog turizma Kvarnera koji je u listopadu ove godine potpisan s ciljem razvoja zdravstvenog turizma koristeći praksu ayurvede.


Nove prilike


Zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom s Veleposlanstvom Indije istaknuo je i gradonačelnik Filipović.


– Iako Grad Rijeka nije nadležan za zdravstveni sustav, u njegovu širem poimanju, itekako smo zainteresirani za promociju i edukaciju o zdravlju, što i činimo zajedno s Veleposlanstvom Indije i Udrugom Joga u svakodnevnom životu. Cijenim entuzijazam koji udruga ulaže u razne programe i aktivnosti koji se ovdje odvijaju te se nadam da će naša suradnja i dalje biti dobra i kvalitetna kao što je to bila do sada, rekao je Filipović.


​Vladimir Mozetič, ravnatelj Doma zdravlja i predsjednik Klastera zdravstvenog turizma Kvarnera ovom prilikom istaknuo je da potpisanim sporazumom zajednički pristupaju nečemu što je u Indiji višestoljetna tradicija, a što se stoljećima koristi i u terapijske svrhe, kao i to da zajedničkim holističkim, integrativnim i personaliziranim pristupom žele doprinijeti kvaliteti života u našem kraju i čitavoj regiji, dok je Ante Simonić naglasio da integrirana i personalizirana medicina, odnosno znanstvena medicina i ayurveda, pruža nove prilike te koncepte kako bi se u budućnosti trebalo razvijati zdravstvo.