Sinoćnja glazbena događanja

Riječani jedva dočekali priliku da se zabave: DJ-evi u Crkvi, najava Ri Rocka u Palachu te SUTON 3 u Exportdrvu

Marko Dobrecović

Snimio Mateo Levak

Snimio Mateo Levak

Na pozornici Palacha predstavio se čakovečki dvojac Revirgin te domaći igrači, riječki bendovi Lei i Turisti RIJEKA – Subota, dan kad ide se van. Večernji se izlasci polako, ali sigurno vraćaju u rutinu Riječanki i Riječana, a tako je bilo i protekle subote koja je ponudila bogat niz događaja i manifestacija. Prema viđenom stanju, naši su sugrađani jedva dočekali priliku da se zabave.
Nakon otprilike godinu dana pauze, klub Crkva je ponovo otvorio vrata ljubiteljima elektroničke glazbene kulture. Brojni su mladi pohrlili na šesterosatni subotnji “reopening”, a za dobru atmosferu pobrinula su se četvorica poznatih DJ-eva. Svoja su umijeća za DJ-evskim mikserom pokazali Bronski, Boo Dale, Mark Ash i Senkic. Atmosfera je bila izuzetno dobra. Za red su se pobrinuli redari na ulazu koji su provjeravali COVID-potvrde, a testirati se moglo i na ulazu. Zbog ponovnog otvaranja Crkve odlično raspoloženi su bili i organizatori i gosti.


Foto galerija: Noćni život u Rijeci - Palach, Crkva i Exportdrvo Foto: Mateo Levak– Kada je bivši vlasnik Crkve prije dvanaest, trinaest mjeseci bio prisiljen zatvoriti vrata kluba, bili smo potišteni jer smo tim potezom izgubili kvalitetno mjesto za izlaske. Igrom slučaja sam stupio u kontakt s njim i otvorila se prilika da preuzmem upravljanje klubom. Iako sam imao svega nekoliko dana za donošenje odluke, objeručke sam prihvatio taj izazov i želim nastaviti tamo gdje se stalo. Riječka Crkva će i dalje ići u istom smjeru, a sljedeće što nas očekuje u Crkvi je nastup slovenskog DJ-a Gumje, Tech Rula i Senkica kojeg i danas imamo prilike gledati, rekao je novi voditelj Crkve Benjamin Mrakovčić.


U glasni ambijent Crkve partijaneri su se rado vratili.
 


– Za razliku od ostalih mjesta u Rijeci, ovdje je vrlo prostrano, pa tako nema naguravanja. Provodi ovdje budu bez svađa i incidenata što je stvarno super. Bile smo prijatno iznenađene kada smo čule da će se Crkva ponovo otvoriti. To je bilo neočekivano iznenađenje i drago nam je da je tako, rekle su Lucija Babić i Laura Radalj koje su došle osjetiti atmosferu ponovnog otvorenja Crkve.


 


Oni koji nisu poklonici elektroničkog zvuka, svoj su izlazak mogli provesti u kultnom Palachu. Ovo mjesto bogate povijesti je u subotu bilo poprište manifestacije Warm up kojim je najavljen 43. Ri Rock Festival. Na početku programa predstavili su se mlade nade domaćeg rocka, a kao šećer na kraju publika je slušala legende riječke rock scene. Na pozornici Palacha predstavio se čakovečki dvojac Revirgin te domaći igrači, riječki bendovi Lei i Turisti. Organizatori znaju da je čest gost javnih događanja i inspekcija, stoga je ulazak na warm up podrazumijevao imanje COVID-potvrda.


 


– Pripremamo se za ovogodišnje izdanje Ri Rocka koje bi trebao biti održan 10. i 11. prosinca. Nakon prošlogodišnjeg online izdanja, nadamo se da će se ove godine održati kako i priliči. Pripreme su u punom jeku, izrađuju se bedževi, majice i ostali promotivni materijal. Za dizajn plakata je zadužen Ive Sekira iz tattoo studija Do kosti. Očekuje nas izvrstan Ri Rock na kojem će nam se predstaviti četrnaest izvođača, poručuje organizator Vinko Golembiowski.


 


Intrigantna atmosfera igre svjetla i tame, zvuka i tišine te arhitekture i povijesti dočekala je posjetitelje audiovizualne manifestacije SUTON 3. Prostor Exportdrva postao je privremeni prostor za projiciranje scenografije čitavog grada u postavi izložbe “Fiume Fantastika – Fenomeni grada”, a prostorne jedinice Fenomena grada pričale su o arhitekturi i urbanizmu Rijeke prateći utjecaje ekonomskih, političkih i društvenih procesa. Program videoprojekcija vodio je riječki multimedijalni umjetnik Oblik 3 iza kojeg trenutačno stoji Gospodin Brodski (Damjan Šporčić), a za glazbeni dio programa su se pobrinuli hrvatsko-talijanski electro-schoked pop duo The hunting dogs i zagrebačka producentica Tonota. U sklopu programa posjetiteljima je prikazana i multisenzorna instalacija pod nazivom “SADA” koja reflektira Rijeku kroz intimne utiske njezinih građana fokusirajući se na sadašnji trenutak. Autorice i autori instalacije su Marin Dlaka, Andreja Jandrečić, Stephany Stefan, Damjan Šporčić i Ivo Vičić.


– Ova se manifestacija u posljednje tri godine tri puta održala u našem gradu, možemo reći da je to postala tradicija. Prvi se put Suton održao u arheološkom parku Principij 2019. godine. Za potrebe programa Rijeka 2020. Europska prijestolnica kulture manifestacija se također održala na Principiju, a ove smo se godine odlučili za Exportdrvo. Cilj nam je svake godine mijenjati lokacije jer svaka lokacija na svoj način oplemeni manifestaciju i sve njene sastavnice. Export nam je dao jednu novu inspiraciju, kazala je organizatorica Sutona Stephany Stefan.


 


Snimio Mateo LEVAK (foto u sistemu)