Prestižni YERUN

Rektorica Snježana Prijić Samaržija na čelu mreže mladih europskih istraživačkih sveučilišta!

Bruna Matičić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Velika je čast, za mene osobno, biti izabrana za predsjednicu tako ugledne mreže istraživačkih europskih sveučilišta. To je prije svega potvrda da je naše Sveučilište prepoznato u Europskom istraživačkom prostoruRIJEKA – Rektorica Sveučilišta u Rijeci, prof. dr. Snježana Prijić-Samaržija nova je predsjednica prestižne Mreže mladih europskih istraživačkih sveučilišta YERUN. Za predsjednicu ove istraživačke mreže sveučilišta rektorica je jednoglasno izabrana na jučerašnjoj sjednici Generalne skupštine, a njezino predsjedanje mrežom YERUN započinje s današnjim danom i trajat će dvije godine.


– Velika je čast, za mene osobno, biti izabrana za predsjednicu tako ugledne mreže istraživačkih europskih sveučilišta. To je prije svega potvrda da je naše Sveučilište prepoznato u Europskom istraživačkom prostoru i da napor uložen u razvijanje internacionalnih partnerstva donosi važne dobrobiti. Važno je reći da je Sveučilište u Rijeci jedino sveučilište iz srednje i istočne Europe koje je postalo članom mreže kroz vrlo zahtjevan postupak, istaknula je rektorica.


Prepoznata vizija


Naime, Sveučilište u Rijeci svoju je znanstveno-istraživačku kvalitetu potvrdilo ulaskom u Mrežu u veljači ove godine i time je postalo prvo hrvatsko sveučilište koje se pridružilo YERUN-u od njegova osnutka, ali i prvo sveučilište iz srednje i istočne Europe koje se pridružilo ovoj prestižnoj organizaciji. Nakon nešto više od pola godine članstva, rektorica riječkog Sveučilišta postala je predsjednica mreže čija se koordinacija članica vodi uz pomoć središnjeg ureda YERUN-a u Bruxellesu, a podršku u radu pružit će joj Izvršni odbor.
– Činjenica da sam nominirana od strane Sveučilišta u Bremenu i jednoglasno izabrana potvrđuje mi da je moja vizija otvorenih, ne-elitnih, inkluzivnih i socijalno inovativnih sveučilišta koja brinu za autentičnu kvalitetu istraživanja prepoznata u Europi, zaključila je rektorica prof. dr. Prijić-Samaržija.


Razvoj talenata


YERUN mreža osnovana je 2015. godine te trenutno okuplja 19 mladih sveučilišta usmjerenih na istraživanje od kojih se većina nalazi među 50 najbolje rangiranih sveučilišta u Europi, a čiji su temeljni ciljevi jačanje i razvijanje suradnje u području istraživanja, akademskog obrazovanja i suradnje s društvom.


Strateške aktivnosti YERUN-a, kaže rektorica, usmjerene su na suradnju u području obrazovanja i istraživanja, oblikovanja budućih obrazovnih europskih politika te zapošljivost diplomiranih studenata i otvorene znanosti. U novoj strategiji za razdoblje od 2021. do 2025. godine naziva »Osnaživanje razvoja talenata 2021.-2025.« YERUN će naglasak staviti upravo na razvoj talenata, otvorene kulturne znanosti te odgovornih i društveno angažiranih sveučilišta, a s novom predsjednicom na čelu zasigurno će pokrenuti nove inicijative i perspektive usmjerene na razvojne izazove današnjeg društva i globalne probleme.